Hoşmerim, Höşmerim veya Höşmelim, bir irmikli bir hamur tatlısıdır.
Balıkesir yöresinde daha farklı bir usulle hazırlanan sarı renkli bir tatlıdır.
Efsaneye göre, hoşmerimi ilk defa pişiren kadın kocasına "Hoş mu erim ?" diye sormuş, buradan da bu yemeğin adı Hoşmerim olarak kalmıştır.
Kullanılan malzemeler
Hoşmerim (4-6 Kişilik)
Malzemeler:
75 Margarin
500 gr Taze Tuzsuz Peynir veya Taze Tatlı Lor Peyniri
2 Yemek Kaşığı Un
150 gram Toz Şeker (2/3 su bardağı)
Yapılışı
Unu hafif ateşte karıştırarak açık pembe renk alıncaya kadar kavurun.
Yağı peynir ite karıştırın. Kavurduğunuz una ekleyin. 10 dakika karıştırarak pişirin.
Toz şekeri ilave edip 5 dakika pişirip ateşten alın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Yağ oranı yüksek peynir kullandığınızda höşmerimi yağsız olarak da hazırlayabilirsiniz.
Balıkesir agirlikli olmak uzere canakkale'de de bolca bulunabilen cekici bir sari renge sahip mukemmel tatli. serin yenir. yumuşak, puturlu, muhallebi gibi ama hic degil, kendine has bir olayi vardir.
Hazırlanışı
Margarin ve peyniri iyice eritip, bir karışım haline getirin.
Daha sonra irmiği katın ve iyice karıştırın.
Karıştırmaya ara vermeden unu yedirin.
Şekeri ekleyip, karıştırın.
Şeker eridikten sonra hazırladığınız hamuru yağladığınız fırın tepsisine yayın.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
Baklava şeklinde kestikten sonra kıyılmış antepfıstığı ile süsleyip, servis yapın.
Adının ilk yapıldığı zamanlarda yapan kişinin 'Hoş mu erim' diye sormasıyla günümüze höşmerim olarak geldiği söylenmektedir...