Pampa Kedisi Hakkında Bilgi - Delinetciler Portal
+ Hemen Yorum Yap

Pampa Kedisi Hakkında Bilgi

  1. Pampa Kedisi

    Korunma durumu
    IUCN Kırmızı Listesi 3.1 (2001) sürümü: Yakın tehdit altında


    Pampa kedisi (Leopardus colocolo ya da Oncifelis colocolo), kedigiller (Felidae) familyasından Güney Amerika'ya özgü bir türdür.

    705 - Pampa Kedisi Hakkında Bilgi


    Özellikleri
    Görünüm açısından pampa kedileri, Güney Amerika'nın farklı bölgelerinde önemli ölçüde farklılaşır. Bu durum, sınıflandırılmada zorluklara yol açar.
    Kürk rengi, renk skalasında siyahtan sarıya, sarıdan açık boz renge kadar uzanır. Kürkü bazı kısımlarda çok uzun olduğundan yele izlenimi bırakır. Bu durum kedinin olduğundan büyük görünmesine sebeb olur. Pampa kedisinin gövde uzunluğu 70 cm, kuyruk uzunluğu ise 30 cm'dir. Omuz boyu yüksekliği 60 cm tutar. Yetişkin bir pampa kedisinin ağırlığı 3 kg ile (doğal ortamda) 7 Kg (esaret altında) aralığında değişir.

    Yaşam Alanı
    Pampa kedisi, Brezilya'dan Patagonya'ya kadar step düzlüklerde yaşar. Ayrıca Güney ve Orta-batı Güney Amerika'nın (Ekvador'dan güneye) And bölgelerinde'de rastlanır. Pampa kedisi, hem açık arazi de hem de kendisine uygun ormanlarda bulunur.

    Yaşam Tarzı
    Pampa kedisi ağırlıklı olarak gece aktifdir. Küçük kemirgenlerle ve yerde yaşayan küçük kuşlarla beslenir. Patagonya sahillerinde yaşayan pampa kedileri penguenleri ve civcivleri avlama konusunda uzmanlaşmıştır. Yaşadıkları alanda, kümesleri yağmaladıkları sık sık bildirilir.
    Pampa kedileri, Nisan-Temmuz aralığında çifleşirler ve bir batında bir ile üç arasında yavru dünyaya getirirler.

    Diğer
    Pampa kedisi, türü tehlikede görülür ve CITES sözleşmesinde Ek.II listesine dahil edilmiştir.
    García-Perea (1994) ve Wilson & Reeder'e göre (2005) gerçekte Pampa kedisinin 3 türü mevcuttur:

    • Leopardus colocolo, büyüktür ve Şili'de Andlar'ın batı tarafında yaşar.
    • Leopardus pajeros, orta büyüklüktedir ve Ekvador'dan itibaren tüm Arjantin üzerinden Patagonya'ya kadar uzanan en geniş dağılıma sahiptir.
    • Leopardus braccatus, en küçüğü olup Brezilya, Paraguay ve Uruguay'ın nemli ve sıcak otlaklarında görülür.




     Konuyu Beğendin mi?
  2. 2009-07-03 #2
    704 - Pampa Kedisi Hakkında Bilgi



  Okunma: 1748 - Yorum: 1 - Amp
Kullanıcı Oylaması: 0/5 - 0