Zerde

Malzeme


  • 250 gram uzun, parlak pirinç
  • 1,5 kg. toz şeker
  • 200 gram hararot (ya da nişasta)
  • 1 tutam safram
  • 1 tutam zerdeçal
  • 50 gram beyaz fıstık
  • 50 gram yeşil fıstık
  • 50 gram kuş üzümü
  • Bir âdet nar.
Yapılışı

Pirinç ayıklanır, yıkanır. Yarım saat ılık suda ıslatılır. Beş litre kaynar su ile ateşe konur. Karıştırılmadan tane tane uzayıncaya kadar pişirilir. Pirince 1,5 kg, şeker, ince­cik kıyılarak 1 - 2 kaşık ve biraz su ile iyice ezilmiş safran ve zerdeçal ilâve edilir. Biraz kaynatıldıktan sonra su ile ezilmiş hararot (veya nişasta) ilâve edilir. Birkaç taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Kâselere boşaltılır. Soğuyunca üzerine nar, fıstık, üzüm serpilir.

Zerdenin fazla koyu olmaması gerekir. Suyunu ve nişastasının ayarını iyi tutturmak gerekir. Safran'ın da fazla kullanılmaması lazımdır.
Arzuya göre üzerine gülsuyu da konabilir.


1146 - Zerde - Zerde Tarifi (Resimli)