Çocuklar İçin Yaz Yemekleri

Tencerede Susuz Tavuk

Tavuk but, pirzola ya da baget (derisi üzerinde olmalı)
Tuz
Baharatlar (karabiber, kimyon, kekik vs…)

  1. Tavuk parçalarımızı tuz ve baharatlara buluyor ve çok az sıvıyağ gezdirdiğimiz yayvan bir tencereye tek sıra sığıştırıyoruz.
  2. Ağzını kapatıyor, altını çok çok kısıyor ve en az 1 saat pişiriyoruz. Tencere ısınana kadar altı normal ateşte olur ve zaman kısıldığından itibaren tutulur ise pişirme süresini ayarlamak çok daha kolay olur.



Tavuk Şeritleri

2 porsiyon

2 adet ince tavuk fileto (ya da 2 parça tavuk gögüs)
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık un
tuz

  1. Tavukları ince şeritler halinde (ya da parmak şeklinde) doğrayın.
  2. Tuzlu un karışımına bulayın.
  3. Yapışmaz tavaya yağı koyun ve ısıtın. Tavuk şeritlerini önlü arkalı pişirin.
  4. Daha sonra tavaya 5-6 kaşık su ekleyin ve kapağı kapalı olarak beş dakika daha pişirin.
  5. Tavada hala su varsa kapağı açık olarak az daha pişirip buharlaşmasını sağlayın.


Pankek

2-3 porsiyon,
1 yumurta
1 bardak un
3/4 bardak süt
2 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
2 kaşık zeytinyağı
az tereyağı, tavayı yağlamak için


  1. Yumurtayı tuz ve şekerle çırpın.
  2. Sütü ve elenmiş un+karbonatı ekleyip iyice karıştırın.
  3. Son olarak yağı ilave edin.
  4. Yapışmaz tavayı ısıtın. Pankekleri dökeceğiniz bölgeleri tereyağ ile yağlayın. (tavanın tabanını bütün olarak yağlar iseniz pankekleri kaşıkla döktüğünüzde boş kalan yerlerdeki yağlar yanar. Onun için yalnızca pankekin altında kalacak yerleri yağlamaya dikkat etmeli). Yağlama işlemi yalnızca ilk başta yapılacak.
  5. Yemek kaşığı ya da (benim tercihim) servis kaşığı ile ısınmış ve yağlanmış tavaya aralıklarla dökün. Aynı anda 3-4 tane dökebilirsiniz.
  6. Pankeklerin üstü pıt pıt kabarcıklarla dolunca bir spatula ile tersini çevirin. Altı da pişene kadar pişirin!
  7. Servis tabağına üst üste kule gibi dizin ki hemen soğumasınlar.
  8. Birkaç pankeki önce biraz peynirle, sonra da biraz reçelle afiyetle yeyin, yedirin.


Fırında Tepsi Köftesi

6-8 porsiyon

Köfte için:
500 gr kıyma
1 yumurta
1 büyük soğan, rendelenmiş
1 bardak ekmek içi, ufalanmış
Bol maydanoz, ince kıyılmış
1 çay kaşığı tuz, dolu dolu
1/2'şer çay kaşığı karabiber, kimyon, kişniş
1/4 bardak süt
1 küçük havuç, rendenin ince tarafı ile rendelenmiş (patates ya da kabak da olabilir)

Üzerine sos için:
2-3 güzel domates
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça (domateslerimiz pek de güzel değilse...)


  1. Ekmeği süt ile ıslat.
  2. Tüm köfte malzemelerini güzelce yoğur.
  3. Yağlanmış geniş bir tavaya ya da fırın tepsisine bir parmak kalınlığında döşe. Tavanın yapışmaz tava olması daha iyi olur. Fırın tepsisine yapışma tehlikesine karşı tabana yağlı kağıt serilebilir.
  4. Mutfak robotunda sos malzemelerini iyiiiice çek.
  5. Köftenin üzerine yay.
  6. 200 derece ısıtılmış fırında pişene kadar pişir:) (yaklaşık 45 dakika)