Menekşe Hakkında Bilgi
-
Yazar: 2009-04-27
Dünyanın bir çok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir.
Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın bir çok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir. Doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir.
Genellikle uzun ömürlü olabilen menekşe türü, bazen dönemlik de yaşayabilir. Yaprakları kalp şeklini andırır ve düzensiz, asimetrik (çarpık) çiçekleri bulunur. Bu çiçekleri menekşe familyasının içindeki türlerin ayırt edici özelliğidir. Çiçeklerinin rengi genellikle, çiçeğin adını verdiği menekşe rengindedir. Fakat mavi, sarı, beyaz, pembe ya da çok renkli açan türleri de bulunur. Çok bol çiçek açar, tüm bahar ve yaz döneminde çiçek açtığı görülebilir.
Yazar: 2009-04-27 #2Menekşenin Yetiştirmesi
Çiçeklenmesi için olabildiğince fazla ışık görmesi gerekir, ama bu ışık direk güneş ışınları olmamalıdır.
Işıklandırma koşulları
Menekşeler ışıklı ortamları severler, fakat direk güneş ışığına maruz kalmamaları gerekir. Doğada da ağaç gövdelerinde gölgede yaşarlar. Çiçeklenmesi için olabildiğince fazla ışık görmesi gerekir, ama bu ışık direk güneş ışınları olmamalıdır. Bu ışıklandırma hafif bir sabah güneşi gören bir pencere önü, yapay ışık, filtrelenmiş güneş ışığı ve ya lamba ışığı olabilir. Çiçek vermeyen menekşeler daha aydınlık hatta ev aydınlatmasının olduğu ortamlara alınmalıdır.
Sulama koşulları
Toprağı sürekli nemli tutulmalıdır. Alttan sulandığı durumlarda sürekli su eklemek zorunda kalınmaz. Bu sayede ihtiyacı olduğu kadar suyu alttan emecektir. Alttaki haznenin su dolması durumunda 2-3 hafta fazladan sulamaya ihtiyaç kalmaz.
Sulama sırasında kesinlikle yapraklara su değmemelidir. Bu durumda yaprakta lekeler oluşur, hatta yaprak ölebilir.
Gübre
Gübre eklenmesi çiçeklenmeyi artırır.
Sıcaklık koşulları
Oda sıcaklığı (20-25°) ve % 80 nemlilik oranı uygun seviyelerdir. Geceleri oda sıcaklığının düşmesine, (18°) tahamül ederler. Fakat hızlı sıcaklık değişimlerinden kaçınmak gerekir.
Dikme önerileri
Doğrudan saksının üstüne dikilebilir. Ayrıca köklenmemiş yaprakları suyun içinde tutarak da yetişebilir.
Saksılara ayırma
Menekşe bitkisi birden fazla saksıya ayrılabilir. Yaprakları en az 2-3 cm sapı kalacak şekilde kopartılır. Yaprak 4'te biri toprağın içinde kalacak şekilde dikilir. Toprağı olabildiğince ıslak tutulmalıdır. Bu dönem su dolu bir bardakta da geçilebilir. 6 aydan sonra eskisi gibi bir menekşe bitkisi olacaktır.
Yazar: 2009-05-07 #3Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın bir çok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir. Doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir.
Viola alpina
Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Malpighiales
Familya: Violaceae (Menekşegiller)
Cins: Viola L.
Baharla birlikte nemli çayırları ve ormanları dolduran menekşeler albenili renkleri ve mis kokularıyla en çok sevilen kır çiçekleridir. Dünyanın hemen her yanına dağılmış bu bitkiler ortalama 5-10 santimetreye kadar boylanır. Bazı türleri toprağın yüzeyinde sürünen gövdeleri sayesinde yeni bitkiler verir. Uzun saplı yaprakların arasından boy veren zarif çiçekleri mor, mavi ve eflatun gibi renklerle bezenmiştir. Beş taçyapraktan oluşan bu çiçeklerin taç yapraklarından ikisi geriye kıvrık olarak üstte, birer tanesi sağ ve sol yanlarda, öbürlerinden daha büyük ve arka tarafı mahmuz gibi çıkıntılı olan beşincisi ise altta yer alır. Bu çiçekler çok alımlı olmalarına karşılık tohum üretemez. Bunların görevini yaza doğru oluşan, ama hiç açılmayan çiçekler üstlenmiştir. Bu kapalı çiçeklerin içindeki erkekorganların çiçektozu dişiorganın başçığına düşer, yani çiçek kendi kendine tozlaşır ve döllenir; böylece bitki tohum verir. Menekşelerin tohumları üç gözlü tohum kılıfları içinde yer alır.
Menekşegiller (Violaceae) familyasının, Viola cinsini oluşturan bu bitkilerin 500 kadar türü vardır. Bunların bazısı bir yıllık, bazısı da çok yıllık bitkilerdir. En iyi tanınan menekşe türlerinden kokulu menekşenin (Viola odorata) Türkiye, İran ve Suriye'de İS 900'den beri süs bitkisi olarak yetiştirildiği sanılmaktadır. Süs amacıyla üretilmelerinin yanı sıra Fransa ve İtalya'da parfüm sanayisinde değerli uçucu yağı (menekşe esansı) için yetiştirilmektedir.
Menekşe çiçeklerinden bazı ülkelerde şerbet ve şekerleme yapılır, yaprakları ise salata olarak yenir. Ayrıca çiçek ve yaprakların halk arasında öksürük kesici ve yumuşatıcı ilaç olarak kullanımına da rastlanır.
Gene menekşegiller familyasında yer alan hercai menekşeler de menekşelere çok yakın akraba türlerdir. Buna karşılık, adına "menekşe" sözcüğü yakıştırıldığı halde afrika menekşelerinin gerçek menekşelerle hiçbir yakınlığı yoktur.
Yazar: 2009-08-24 #4Alt resimde gördüğünüz menekşe bir afrika menekşesi olup bendeniz tarafından yetiştirilmektedir adı "Deli"Çabuk ve hızlı büyüsün diye bu ismi koydum baya faydası oldu kanımca çiçeği hiç solmuyor
Güncelleme : 2009-08-24
Yazar: 2009-08-24 #5Alıntı:isyanlı sükut Nickli Üyeden AlıntıAlt resimde gördüğünüz menekşe bir afrika menekşesi olup bendeniz tarafından yetiştirilmektedir adı "Deli"Çabuk ve hızlı büyüsün diye bu ismi koydum baya faydası oldu kanımca çiçeği hiç solmuyor
İsmine yakışır güzel bir menekşe.
Yazar: 2009-08-24 #6benim menekşemde yeni öldü çok üzüldüm çokda dikkat ettim ama olmadı senin menekşen ne güzel büyümüş özel birşey yaptınmı
Yazar: 2009-08-25 #7Alıntı:Seli1 Nickli Üyeden Alıntıbenim menekşemde yeni öldü çok üzüldüm çokda dikkat ettim ama olmadı senin menekşen ne güzel büyümüş özel birşey yaptınmı
Saksı altlığına su dökerek suluyorum.
Direk güneş ışığı alan yere koymuyorum.
Herzaman aynı saatte suluyorum.
Yazın 3 günde bir su veriyorum,kışın dört günde bir.
Bunları yapıyorum bide kuru yaprak ve çiçek bırakmıyorum üstünde.
Yazar: Misafir 2013-01-03 #8Alıntı:isyanlı sükut Nickli Üyeden AlıntıYapraklarına su değdirmiyorum.
Saksı altlığına su dökerek suluyorum.
Direk güneş ışığı alan yere koymuyorum.
Herzaman aynı saatte suluyorum.
Yazın 3 günde bir su veriyorum,kışın dört günde bir.
Bunları yapıyorum bide kuru yaprak ve çiçek bırakmıyorum üstünde.
:D
Bölüm: Çiçekler Hakkında Herşeyİlgili Konular
-
Konu Etiketleri