Fransa'nın Yemek Kültürü - Fransız Mutfağı - Delinetciler Portal
+ Hemen Yorum Yap

Fransa'nın Yemek Kültürü - Fransız Mutfağı

  1. Fransız mutfağı Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta ÇağlaraFransız Devrimi sonrasında Kolonileşme döneminde dünya sahnesindeki kazandığı gücüyle orantılı olarak gelişmiştir. Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carême (1784-1833) gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlardır.



    90 - Fransa'nın Yemek Kültürü - Fransız Mutfağı

    Fransız mutfağı Fransa'nın bölgelerine göre büyük farklılıklar gösterir. Örneğin Champagne, Alsace ve Lorraine bölgelerinde jambon ve av etleri yaygındır. Picardie, Normandiya, BretanyaNord-Pas-de-Calais gibi deniz kıyısındaki bölgelerde midye, karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri, Ringa, levrek ve dil balığı sıkça kullanılır. Loire vadisinde koyun eti, av etleri, özellikle yetiştirilmiş mantar çeşitlerine ve keçi sütünden yapılmış peynirlere rastlanır. ParisÎle-de-France bölgesi ise ülkenin her bölgesinde yaratılmış yemeklerin kolayca bulunabildiği ortak bir noktadır. Sadece Paris kenti sınırları içinde 5.000'i aşkın restoran bulunmaktadır. Michelin firması tarafından 1900 yılından bu yana yayınlanan Le Guide Michelin ve civarındaki (Michelin Rehberi) tarafından en yüksek notu alan restoranlar genellikle Paris kenti civarında bulunurlar.



    91 - Fransa'nın Yemek Kültürü - Fransız Mutfağı

    Şarap, peynir ve tereyağ Fransız mutfağının en önemli ögeleri arasındadır. Bu yiyecek maddelerinin kalitesini düzenlemek amacıyla Appellation d'origine contrôléeAlsace, Bordeaux, Burgonya, Champagne, Korsika, Jura, Languedoc-Roussillon, Loire, Provence, Rhône ve Savoy bulunur. Eskiden 350-400 civarında olan Fransız peynir çeşitleri günümüzde 1.000'i aşmıştır. Tanınmış Fransız peynirleri arasında Brie, CamembertRokfor gibi çeşitler bulunur. (kökeni kontrol edilen) denilen bir sistem oluşturulmuştur. Fransa Tarım Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu bu yiyecek maddelerinin kalitesini kontrol altında bulundurur. Fransa'da 10 civarında belli başlı şarap üretim bölgesi vardır.

    Öğünler

    Fransız mutfak kültürüne göre 3 öğün yemek aşağıdaki unsurlardan oluşur: KahvaltıLe petit déjeuner: Genellikle croissant denilen ay şeklindeki açmalar, pain au chocolatçukulatayla doldurulmuş pastalar, üzerine tereyağ sürülmüş baguette (Fransız ekmeği) gibi yiyeceklerden oluşur. Café tipi dükkânlar sabahın erken saatlerinde kapılarını açarak kahvaltı servisi yaparlar.

    Öğle yemeğiLe déjeuner: Eskiden 2 saat süren uzun ve zengin bir öğündü. Şimdi bu gelenek sadece küçük kasabalarda devam etmektedir. Büyük kentlerde yemek tatili genellikle 1 saat sürer. Firmalar çalışanlara genellikle kafeteryalarda yemek servisi yaparlar ya da ücretsiz yemek fişi dağıtırlar. Akşam yemeğiLe dîner: Genellikle 3 bölümden oluşur: hors d'oeuvre (ordövr) veya entrée plat principal (ana yemek), ve peynir veya tatlı, bazan birlikte salata servisi de yapılır. Akşam yemekleri genellikle ekmek, şarap ve maden suyuyla birlikte tüketilir.

    Lokantalar

    Fransız kültüründe birçok değişik lokanta çeşidi vardır: RestaurantKalitesine göre çeşitli fiyatlarda yemekler sunan bu tür lokantalar genellikle günün belirli saatlerinde açılır, belirli saatlerde kapanırlar. Matbaa baskısıyla hazırlanmış menüleri vardır. Genellikle haftanın bir günü kapalıdırlar. Fransız yasalarına göre restaurantlar fiks menü seçeneği sunmak zorundadırlar. BistroGenellikle restorandan daha küçüktür. Menüler bazan tebeşirle tahtaya yazılır. Ya da sözlü olarak müşterilere aktarılır. Genellikle daha basit ve çabuk hazırlanabilen yemekler sunarlar.

    BouchonLyon kentinde yaygın olan bir lokanta türüdür. Kaz ciğeri (Foie gras), domuz rostosu, domuz sucukları gibi Lyon'un yöresel yemekleri üzerinde uzmanlaşmışlardır. BrasserieBirahane anlamına gelir. Alsace-Lorraine bölgesinden gelen göçmenler tarafından 1870'lerde açılmıştır. Biranın yanısıra Riesling, Sylvaner, ve Gewürztraminer gibi Alsaceşaraplar da servis ederler. En yaygın yemekler sauerkraut ve deniz ürünleridir. Brasserie bütün gün açıktır ve günün her saatinde aynı menü geçerlidir. yöresine ait

    Café Daha çok kahve ve alkollü içecekler servis eder. Masa ve sandalyeler genellikle kaldırım üzerindedir. Terasta fiyatlar daha yüksek olabilir. Yemek seçenekleri sınırlıdır: croque-monsieur (jambon ve eritilmiş peynirli tost), salata, moules-frites (midye ve patates) yaygındır. Caféler çok erken saatte açılır, akşam 9:00 civarında kapanırlar. Salon de ThéÇay salonu anlamına gelir. Pastanelere benzerler. Alkollü içki servisi yapılmaz. Pasta, salata, sandviç gibi yiyecekler çay, kakao, chocolat à l'ancienne (kakaolu bir içecek) bulunur. Genellikle öğleye doğru açılır, akşama doğru kapanırlar. BarAmerikan tarzı barlara benzerler. 20. yüzyılda yaygınlaşan bu kurumlar kokteyl, viski, pastis ve diğer alkollü içkiler sunarlar.


  2. 2009-03-30 #2
    FRANSIZ MUTFAĞI

    Dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alan Fransız Mutfağı, iştah açıcı ve göz doldurucu olması ile dikkat çeker. Fransız Mutfağı her bölgenin özelliklerine göre farklılık gösterir.1970'lerde başlayan modern mutfak anlaşıyla doğal bitkiler ve aromalar kullanılarak hazırlanan yemekler önem kazanmıştır.

    Fransızlar güne kahve veya sıcak kakaonun yanında kruvasan, baget ve tost içeren bir kahvaltıyla başlar.

    Özellikle akşam yemekleri çok önemlidir. Başlangıç olarak alkollü bir içki alınır. Arkadan çorba veya küçük bir salata ile devam eilir. Ana yemek olarak özel soslarla hazırlanmış et veya balık yanında sebze ile servis edilir. Tatlılar son derece lezzetli ve hoş görünüşlüdür.

    Yemek sonrası alınan güçlü fakat miktarı az bir içkinin sindirime yardımcı olduğu düşünülür. Yemek yanında daima ekmek, soda ve şarap vardır.

    Şarap yemeğin bir parçası ve tamamlayıcısıdır. " Şarapsız yemek güneşsiz bir güne benzer " diye eski bir Fransız atasözü , sofrada şarabın ne kadar önemli olduğunu gösterir.

    FransızYemekleri Gujer Kalıpta Krema Kup Jak Maydanozlu Omlet Midye Buğulama Peynirli Soğan Çorbası Soğutulmuş Sebze Çorbası Şaraplı Tas Kebabı

    88 - Fransa'nın Yemek Kültürü - Fransız Mutfağı

    Peynirli Soğan Çorbası

    sogutulmus sebze corbasi 1817 - Fransa'nın Yemek Kültürü - Fransız Mutfağı

    Soğutulmuş Sebze Çorbası


  3. 2009-03-30 #3
    aynen boyle dogrudur arkadaslar...
    france de reataurantimiz var ve en bastaki gordugunuz sumuklu bocek dedigimiz escargo lardan cok yerim :) severek yerim ve oldukca lezzetlidir , sakin bôgggg demeyin tadinca oyle demezsiniz , uzerindeki yesil sos; zeytinyag ile maydonoz ve sarimsak :)
    bon apetit ...

  4. 2010-12-03 #4
    Alıntı:
    Kayıtsız Üye Nickli Üyeden Alıntı
    bana yardım edermisiniz ya lütfen ben ESRA
    Fransanın Yemek Kültürü - Fransız Mutfağı

    Fransız mutfağı Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta ÇağlaraFransız Devrimi sonrasında Kolonileşme döneminde dünya sahnesindeki kazandığı gücüyle orantılı olarak gelişmiştir. Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carême (1784-1833) gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlardır.

  5. 2010-12-12 #5
    haklı çocuklar ransa da böyle yiyecekler var siz ğörünüşüne aldan mayın tadına bakmak yeterli:)

  6. 2010-12-29 #6
    yha saolun süper ödevim vardı

  7. 2011-04-26 #7
    bence ben orada kalsaydım açlıktan bayılırdımm. çok alköl alıyorlar ııııııııııı

  8. 2012-10-20 #8
    yeni şık ve lüks bir restauran açıcaz isim arıyorum yardım edin arkadaşlar dikkat çekici basit bi isim olsun dünya mutfağından yemekler olucak fransızca kökenli bi isim olabilir

  9. 2012-11-25 #9
    Benim de ödevim var ama ben anladım kafadandırrrrrr

  10. 2013-04-09 #10
    aradığım yazıydı biraz yararı oldu

  11. 2013-05-16 #11
    teşekkür ederim

  Okunma: 72526 - Yorum: 10 - Amp
Kullanıcı Oylaması: /5 -