Gulab jamun Kemalpaşa tatlısı, Mustafakemalpaşa ilçesinde küçük süthanelerle üretilmeye başlayan, Türkiye'ye Bulgaristan'dan göç eden muhacirler tarafından getirilen tatlı çeşidi.


Halen 15'e yakın tesiste günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır. 24 adetlik paketlerde 2 YTL civarında satılmaktadır.

Süt, dev kazanlarda pastörize edilmekte ve peynire dönüştürülmektedir. Yaklaşık 1 ton sütten 160 kg tatlılık peynir elde edilmektedir. Kazanlarda bu peynir, un, irmik ve yumurta ile hamur haline getirilerek kemalpaşa tatlısı şeklinde kesilmekte ve 320 derecelik fırınlarda 17 dk pişirilmektedir. Fırın sonrası soğuyan tatlılar kullanıma hazır hale gelmektedir.



Tatlı kaynayan şekerli suya atılarak şişmesi sağlanır ve şerbetin içinde soğutulur. Süzülerek tepsilere dizilen kemalpaşa tatlısı ceviz, fındık, fıstık, kaymak, hatta dondurma ile servis edilebilir.

50 Adet kemalpaşa tatlısı
5 Su bardağı su
5 Su bardağı şeker

Süslemek için : Kaymak

  • 5 Su bardağı suyun içine şekeri ilave ederek kaynatın.
  • 50 Adet kemalpaşa tatlısını içine atın ve 15-20 dakika pişirin.
  • Bundan sonra ocaktan alıp, bir tepsiye dizin.
  • Soğuduktan sonra üzerini kaymak ile süsleyerek servis yapın.

531 - Kemalpaşa Tatlısı Tarifi