Katmer, Türkiye'nin değişik yörelerinde hamurun yaklaşık 2 mm kalınlığında açılıp arasına yağ ve haşhaş konulup 4-5 kez katlanarak saçta pişirilmesi ile elde edilen hamur işi yiyecektir.

Gözlemeden farklıdır. Katmer sıklıkla Kayseri'de görülür. Kayseri'nin kendine has hamur yemeklerinden biridir.

Malzemeler

1 çorba kaşığı zeytinyağ

5 su bardağı un

yeterince su, tuz

1 paket margarin

6 çorba kaşığı tahin

Katmer - Katmer Tarifi

Yapılışı


Hamur malzemesi için unun içerisine zeytinyağ, tuz azar azar su eklenerek yumuşak bir hamur yapana dek yoğurulur. Hamur 15-20 dakika dinlendirilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. İlk beze mantı yufkası inceliğinde açılır. Eritilmiş margarinin içerisine tahin katılır ve açılan yufkanın üzerine bir kısmı dökülüp yayılır. Kenarlarını içe doğru kıvırıp ortasında büyükçe delik açarak dışa doğru rulo yapılır. Yapılan rulonun ucundan koparıp hamur sündürerek inceltilir, kendi etrafında tekrar rulo yapılır. Bütün bezeler bu şekilde yapılıp küçük rulolar buzdolabında margarin ve tahin donuncaya dek bekletilir. Daha sonra merdaneyle teker teker açıp yağsız teflon tavada veya elektrikli sacda arkalı önlü pişirilir. İstenirse domates peynirle veya bir kase hafif koyulukta şerbet yapılıp servis yapılır.