Vanilyalı Dondurma Tarifi

Malzemeler

* 2 adet yumurta sarısı 2 çorba kaşığı pudra şekeri

* 2 çay kaşığı vanilya

* 4 adet yumurta akı

* 1 su bardağı krem şanti


Yapılışı

Yumurta sarısı ile pudra şekerini karıştırıp, çırpın. Krem şantiyi tarifine uygun olarak sertleşinceye kadar çırpın. Yumurta sarısı ile krem şantiyi karıştırın. Vanilyayı ilave edin. Yumurta akını mikserle kar haline gelinceye kadar çırptıktan sonra yumurta sarısına fazla karıştırmadan ilave edin. Hazırladığınız karışımı kalıba dökün. Buzdolabının derin dondurucu bölümüne koyup arada sırada tahta bir kaşıkla karıştırarak 3-4 saat bekletin. Dondurmayı kakao veya kahveli yapmak isterseniz, vanilya yerine 2 çorba kaşığı nescafe ya da kakao koyun.


Çikolatalı Dondurma

Çikolatalı Dondurma - 8 Kişilik Tarifi

Malzemeler

20 gr salep
1 lt süt
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı kakao

Yapılışı

1/2 su bardağı süt ayırıp, geri kalan sütü kaynatınız. Salep, şeker ve kakaoyu bir kaseye koyunuz. Karıştırarak ayrılan sütü yavaş yavaş yediriniz. Ilıklaştırarak kaynayan süte katınız. Karıştırıp 5-6 dakika pişiriniz. Kaymak tutmaması için arada bir karıştırarak soğutunuz. Buzluğa koyup dondurunuz.


Çilekli Dondurma Tarifi

Malzemeler

500 Gr çilek (dondurulmuş)
250 Gr toz şeker
1 Tatlı kaşığı salep
1 Limon suyu
1 Su bardağı su

Yapılışı

Çilekleri ezerek süzgeçten geçirin ve limon suyu ile karıştırın. Derin bir tencerede salep, şeker ve bir su bardağı suyu karıştırarak kaynatın. Çilek suyunu ekleyin, karıştırın. Buzlukta dondurun.


Kayısılı Dondurma Tarifi

Malzemeler

Yarım kilo olgun kayısı
300 gram toz şeker
Çeyrek litre su
1 adet limon

Yapılışı

Kayısıların çekirdeklerini çıkartın. Ve, çatalla ezin. Daha sonra, tülbentten geçirerek iyice süzün.

Beri yanda, toz şekeri suda eritip kaynatın. İçine, ezdiğiniz kayısıyı ve limon suyunu ekleyerek karıştırın. Soğuması için, bir süre bekleyin, ve ardında buzluğa koyun. Tam kıvamını bulması için, iki saat arayla, toplam üç defa buzluktan çıkartarak karıştırın.


Bademli Dondurma Tarifi

Malzemeler

2 bardak süt
Yarım bardak şeker
1 çay bardağı dolusu ağartılmış iç badem
1 kaşık şeker (Bademleri dövmek için)
1 kahve kaşığı vanilya
4 adet yumurta sarısı

Yapılışı

1. Ağartılmış bademlere bir kaşık şeker katılarak karıştırılır. Partiler halinde havanda dövülür. İyice inceltilir. Adeta macun haline getirilir. (Bu işlem makineyle çekilerek de yapılır, o zaman şeker katılmaz.

2. Ayrı bir kapta dört adet yumurtanın sarısı şekerle iyice karıştırılır, telle dövülür. Bir tarafa bırakılan macun halindeki bademler de katılarak tekrar hep birlikte karıştırılır.

3. Evvelce kaynatılan süt, azar azar iki numaradaki malzemeler içerisine bir taraftan da telle karıştırılarak dökülür.

4. Hepsi ateş üzerine oturtulur, bir taraftan yine telle dipten, her taraftan karıştırılır. Kaynama derecesine kadar ateş üzerinde tutulur, hemen ateşten alınır. Savurarak soğutulur.

5. Sonra dondurma yapılacak kaplara dökülür, bilindiği üzere buzdolabının buzluğunda dondurulur.

NOT:
Fındıklısı da kavrulmuş tuzsuz fındıktan, aynen bademlisi gibi yapılır. Yeşil Antepfıstığı da aynı işlemlerle, yalnız dondurmacılarda görülen, yeşil renkli, sağlığa zararı olmayan şeker boyasından bir iki damla katmakla yapılır.


Fındıklı Dondurma Tarifi

Malzemeler

750 gr krem şanti
1 tatlı kaşığı nescafe
35 adet kesme şeker
1 su bardağı fındık
6 adet yumurta


Yapılışı

Yumurtaları ve şekeri çatalla karıştırıp, ezin ve üç dakika pişirin. Sonra 20-25 dakika mikserle çırpın. Krem şanti, nescafe ve fındık ilave edip, karıştırın ve bir kalıba boşaltın. Buzlukta dondurun. Üzerine çikolata sosu döküp, servis yapın.


Fıstıklı Dondurma Tarifi

Malzemeler

1 Litre süt
250 gr tozşeker
5 gr salep
100 gr dövülmüş antep fıstığı

Yapılışı

* Tencereye sütü, şekeri ve salebi koyarak karıştırın.
* Tencereyi ateşe koyun, devamlı karıştırarak 5-10 dakika pişirin.
* Sütü ateşten alınca içine dövülmüş fıstıkları atıp karıştırarak soğutun.
* Buz kalıplarına koyarak buzdolabında dondurun.
* İstediğiniz donma derecesine gelince dondurma kaplarına koyup servis yapın.


Böğürtlenli Dondurma Tarifi

Malzemeler

1 Su bardağı böğürtlen
4 Çorba kaşığı tozşeker
2 Adet armut
500 gr vanilyalı dondurma
1 Su bardağı krem şanti
Üzerini süslemek için : Krema

Yapılışı

* Böğürtlenlerin üzerine 2 çorba kaşığı tozşeker koyup, sulanıncaya kadar bekletin.
* Kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.
* Armutlardan birini ince ince dilimleyin.
* Üzerine kalan 2 çorba kaşığı tozşekeri serpin.
* Onlarıda kısık ateşte 10 dakika pişirin.
* Meyveleri soğumaları için bir kenara alın.
* Dondurmayla krem şantiyi karıştırın.
* Bu karışımın yarısını 4 kup bardağı arasında paylaştırın.
* Krem şantili dondurmanın üzeine şekerle pişirdiğiniz böğürtlenleri ve armutları pay edin.
* Kalan dondurmayı da bardaklar aradında bölüştürün.
* Dondurmaların üzerine kalan 1 adet armut dilimleri, döğürtlen, nar taneleri ve krema ile süsleyip, servis yapın.


Maraş Dondurması Tarifi

Malzemeler

Süt 5 lt
Toz şeker 800 g
Salep 50 g


Maraş Dondurması

Yapılışı:

1. Sütü orta ateşte ılındırın. Şekerin 200 gramını salep ile karıştırın. Süt ılık hale gelince şeker ile karıştırılmış salebi, çırpma teli ile süte yedirin. Karıştırmayı büyük tahta bir spatula ile sürdürüp bırakın. 60°C sıcaklıkta toz şekerin geri kalanı ilave edip 20-30 dakika pişirin.

2. Tam bir elastikiyet sağlamak için, sütü soğutma savurma işlemini makine ile yapın. Soğutulmuş sütü klasik çevirme makinelerinde dondurun. Kovalara aktarıp tekrar 15ºC civarında kısa bir süre muhafaza edilin.

3. Bu süre sonunda el tokmağı ile kovadaki dondurmayı devamlı karıştırarak tamamen sakızlanmasını sağlayın.

Not: Sütü soğutma işlemi eski usulde, kepçe ile 15-20 dakika kazana daldırılıp boşaltılıp, savrularak yapılır.


Kayısılı Dondurma Tarifi

Malzemeler

Yarım kilo olgun kayısı
300 gram toz şeker
Çeyrek litre su
1 adet limon

Yapılışı

Kayısıların çekirdeklerini çıkartın. Ve, çatalla ezin. Daha sonra, tülbentten geçirerek iyice süzün.

Beri yanda, toz şekeri suda eritip kaynatın. İçine, ezdiğiniz kayısıyı ve limon suyunu ekleyerek karıştırın. Soğuması için, bir süre bekleyin, ve ardında buzluğa koyun. Tam kıvamını bulması için, iki saat arayla, toplam üç defa buzluktan çıkartarak karıştırın.