Şekerleme Tarifi - Şekerleme Yapımı - Delinetciler Portal
+ Hemen Yorum Yap

Şekerleme Tarifi - Şekerleme Yapımı

  1. Ahududu Şekerlemesi

    Kullanılacak malzeme (12 kişi için) :
    300 gram ahududu veya irilerinden böğürtlen,
    100 gram toz şekeri,
    birbuçuk desilitre su,
    bir fiske kırmızı şerbetçi boyası,
    yeteri kadar zeytinyağı.

    Yapımı : Ahududu veya böğürtlenlerin çöplerini çıkarıp bunları daldırma usulüyle iyice yıkamalı ve kurumaya bırakmalı. Ahududu veya böğürtlenler kuruyunca bunları birer plâstik kürdana geçirmeli. Toz şekerini birbuçuk desilitre suyla bir kaba koyup kaynatmalı. Şeker eriyip şerbot renk değiştirince buna şerbetçi boyasını katmalı. Şerbet iyice akidelenince kürdanlarından tutarak ahududuları (veya böğürtlenleri) teker teker bu akideye batırıp çıkarmalı ve üzeri zeytinyağına bulanmış bir mermerin üzerine aralıklı olarak dizmeli. Meyvelerin üzerindeki akideleşmiş şerbet soğuyup bunları birer şekerleme haline getirince ahududuları veya böğürtlenleri kürdanlardan ayırmalı ve bir tabağa yerleştirmeli, böylece servis yapmalı veya bunlarla bir turtayı süslemeli. İsteyenler türlü dondurma veya krem şantiyleri de bu şekerlemeyle süsleyebilirler.


    Armut Şekerlemesi

    Yapılışı: Misket armutlarından yeteri kadar alınıp ayıklanır, soğuk suya atılıp dinlendirilir. Tencereye su konarak ateşe oturtulur. Su kaynamaya başlayınca armutlar birkaç partide kaynar suya atılır, pişen armutlar kevgirle kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya atılır. Bütün armutlar pişince bu defa tencereye 10 bardak su ve 2 kg tozşeker konup karıştırılarak kaynatılır. Şurup kıvamını bulunca armutlardan birkaç tanesi içine atılıp bir taşım kaynatılır, sonra kevgirle şuruptan çıkarılır. Böylece bütün armutlar kaynatılır. Şuruptan çıkarılan armutlar iyice soğuyunca bir kalbura aralıklı olarak ve ezmeden dizilir. Sonra kalbur hafif sıcak bir fırına konup, fırın tamamen soğuyuncaya kadar orada bırakılır. Fırın soğuyunca armutlar şuruba atılır, bu arada fırın da ısıtılır. Şuruba batırılan armutlar ezmeden ve aralıklı olarak kalbura dizilir ve tekrar hafif sıcak fırına konup soğuyuncaya kadar fırında tutulur. Bu işlem birkaç defa tekrarlanır. Son işlemde fırına koyarken armutlar hafifçe şekere bulanır ve öylece fırınlanır.Sonunda armutlar ikişer sıra halinde dizilip aralara kâğıt serilerek kutulara konur ve kutuların kapakları kapatılıp rutubetsiz bir yerde saklanır.

    Ayva Ezmesi

    2 adet iri ayva
    3 su bardağı toz şeker
    2 çorba kaşığı pudra şekeri

    Ayvalar soyulur, çekirdekleri çıkarılır bir kaç parçaya kesilir, tencereye konur, üzerine bir parmak geçecek kadar su ilave edilir, yumuşayana dek pişirilir, robottan geçirilerek püre yapılır, üzerine şeker katılır. Kaşıkla karıştırarak hamur haline gelene kadar pişirilir. Uygun büyüklükte bir fırın kabına 1 parmak kalınlığında dökülür, düzeltilir, karanlık bir ortamda 3 gün dinlendirilir. Kare şeklinde dilimlenir, üzerine pudra şekeri serpilerek ikram edilir.

    AYVA ŞEKERLEME


    MALZEMELER:

    -1 kg. Ayva
    -6 bardak su
    -limon
    -Şeker (elde edilen meyve suyu kadar)
    -3- 4 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi.

    YAPILIŞI:

    1- Ayva yıkanır. Dilimlenip, kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır.
    2- Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur. Sıkılarak suyu çıkarılır.
    3- Elde edilen meyve suyu bardakla ölçülür. Meyve suyu kadar
    şeker konup kaynatılır.
    4- Kıvamını anlamak için şu deney yapılır: Kaşık batırılıp çıkarıldığında kaşık, peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır.
    5- Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır. Bir gece veya 5- 6 saat beklenir.
    6- Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir. Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.

    Not: Tülbentte kalan ayva kevgirden geçirilip şeker ve limon suyu ilavesiyle marmelat yapılabilir.



     Konuyu Beğendin mi?
  2. 2008-07-30 #2
    Badem ezmeli fareler

    300 g badem ezmesi,
    1 limon,
    250 g pudra sekeri,
    3 yemek kasığı hindistancevizi rendesi,
    kırmızı yemek boyası,
    mavi sekerler.

    Badem ezmesini parçalayın. Limonun kabuğunu rendeleyin. Badem ezmesini 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 150 g pudra şekeri ile yoğurun. Hamurun sekizde birini ayırın, kalanından 18 fare yapın (5 cm uzunluğunda). Kalan pudra şekerini 2 yemek kaşığı limon suyu ile karıştırın. Şekeri farelere sürün, hemen hindistancevizi rendesi serpin. Kalan hamuru 1 - 2 damla yemek boyası katarak pembeleştirin. Kulak ve kuyrukları şekillendirin, şeker ile yapıştırın. Mavi şekerlerden göz takın.

    Badem Şekeri

    MALZEMELER
    2 su bardagi tuzsuz badem
    1 su bardagi pudra sekeri
    1 yumurta aki

    YAPILIŞ TARİFİ
    Bademleri robotta iyice ögütün. Üzerine pudra sekerini ekleyip karistirin.
    Yumurta akini ilave edin ve iyice yogurun. Ceviz büyüklügünde parçalar
    alip avucunuzun içinde bastirarak inceltin. Yagli kagit serilmis firin
    tepsisine siralayin. 75 derecede isitilmis firinda 1 saat pisirin. Ayari 100
    dereceye yükseltip 1 saat daha pisirmeye devam edin ve firindan çikartin.

    Bademli Kıtır

    MALZEMELER
    1 Su Bardağı Kabukları Çıkarılmış ve Fırında Kıtırlaştırılmış Badem
    2/3 Su Bardağı Toz Şeker
    1/2 Su Bardağı Su

    YAPILIŞ TARİFİ
    Ön hazırlık olarak düz bir fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayalım.Kabuğu
    çıkarılmış ve fırında kıtırlaştırılmış bademleri fırın tepsisine eşit olarak
    yayalım.Şeker ve suyu küçük bir tencerede karıştıralım.Kısık ateşte
    kaynatmadan,ara sıra kabın kenarlarına yapışan şekerlerden kurtarmak
    için fırçayla temizleyerek,karıştıralım.Şeker eriyince karışımı
    kaynatalım.10-15 dk.karışım karamel rengi alana dek pişirmeye devam
    edelim.

    Hazırladığımız karameli hemen bademlerin üzerine dökerek katılaşmaya
    bırakalım.Kıtırları küçük küçük veya küçük parçalara kıralım.Alüminyum
    folyo kaplanmış bir tepside donmasını bekleyelim.


  Okunma: 19557 - Yorum: 1 - Amp
Kullanıcı Oylaması: 0/5 - 0