En değerli gıda maddelerinden biri olan balın saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Doğru şartlarda saklanmayan balın besin değeri azalır. Bu yüzden bal kavanozunu veya kasesini serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır.

Bal Nasıl Saklanır?



-Balı ışıktan korumak gerekli, gün ışığına direkt maruz kalan bal bundan olumsuz etkilenir. Bu nedenle karanlık ortamda saklamak en doğru olanıdır.

-Hava almaması gerekli. Bal kabının kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak olur, kıvamı daha akışkan bir hale gelir. Fazla oksijen ve nem bazı durumlarda balın kristalize(donması) olmasına neden olabilir. Bu nedenle kapalı bir kapta saklanması en doğru olanıdır.

-Balın buzdolabına konmasına gerek yoktur. Bal buzdolabına konursa daha çabuk kristalize olur.

-Balın saklandığı kab önemlidir, mümkün ise cam kablar tercih edilmeli, eğer plastik kab kullanılıyor ise PP5 olmasına dikkat edilmelidir. Bal uzun süre saklanacak ise petek olarak yukarıda belirttiğimiz şartlarda saklanmalıdır. Peteğinde duran balın son kullanma tarihi yoktur. Aynı şekilde cam kavanoz içerisindeki süzme balında son kullanma tarihi olmamalıdır. Marketlerde satılan ballardaki son kullanma tarihi neden var burası soru işaretidir. Dünyada son kullanma tarihi olmayan tek gıdadır bal.