Türkiye dışında pekmez yapımı ve tüketimi var mı bilmiyorum ama Türkiye'de sıkça kullanılan 5 çeşit pekmez türü vardır.

1- Üzüm Pekmezi:

Üzüm Pekmezi

Olgunlaşan üzümler içi oyuk bir taşın içinde torbaların içinde sıkılarak suyu çıkarılır. Bu üzüm sularına şıra denir. Kaynatılan şıra süzülüp geniş kaplara koyularak dinlendirilir. Son aşamada ortaya çıkan bu yoğun şıra şekillendirilerek kullanıma sunulur.

2 - Dut Pekmezi:

Dut Pekmezi

Olgun dutlar büyük kazanlarda kaynatılırlar ve süzülürler. Çekirdeklerinden ayrılan dutlar birkaç defa daha kaynatılıp güneşte bekletilirler.

3- Keçiboynuzu Pekmezi:

Keçiboynuzu Pekmezi

Nefes darlığına çok iyi gelen Ege ve Akdeniz bölgesinde sıkça yapılan ve çok yararlı bir pekmez türüdür. Kolesterol ve tansiyon hastalarının bolca tüketilmesi önerilir.

4- Ardıç Pekmezi:

Ardıç Pekmezi

Andız kozalaklarından üretilen andız özüyle yapılan pekmez çeşididir. Öksürük, kaşıntı, mide rahatsızlıkları, akciğer ve karaciğer rahatsızlarına çok iyi gelir.

5- Pancar Pekmezi:

Pancar Pekmezi

Şeker pancarı kökünden elde edilir. Amasya ve çevresinde çok bilinir. Taze şeker pancarının 6-9 saat arası kaynatılarak elde edilir. Halsizlik rahatsızlığa iyi gelmektedir.