Malatya'nın Yöresel Yemekleri - Delinetciler Portal
+ Hemen Yorum Yap

Malatya'nın Yöresel Yemekleri

  1. Merak edenler ve Malatyayı ziyaret edecekler için Malatya'nın yöresel ve tanınmış yemekleri...

    Adı Tür Tarif
    AÇMA YUFKA BÖREĞİ Hamur İşi ve Börekler Üç adet yufka (yağlı yufka) açılır. İçi yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine bir kat kıyma et se...
    AKITMA BİCİĞİ Hamur İşi ve Börekler Malzeme : süt (su da olabilir), sıvı yağ, bir tencere su. Malzeme bir kaşıkla hafif hafif karıştır...
    ALT ÜST BÖREĞİ Hamur İşi ve Börekler 20-30 yufka açılır. Üç yumurta kırılır. Bir bardak yoğurt, biraz sıvı yağla hamur yoğrulur. Yoğrulma...
    ANALI-KIZLI KÖFTE (TİRİTLİ ANALI-KIZLI) Yemek Yarım kilogram kadar çiğ köftelik bulgur, genişçe derin bir tepsiye konulur. Bulgurun içine bir tatl...
    ARAPGİR DÜĞÜN KEBABI Etli Yemekler Malzeme : 1 kg. doğranmış çebiş eti, 200 gram tereyağı, yeteri kadar tuz ve baharat, bir deste maydan...
    ARAPGİR PEYNİR HELVASI Tatlı Bu tatlı için bir baş tuzsuz peynir gereklidir. Bir kaşık yağa 12-13 kaşık un koyulur. Ateşte hafif ...
    AŞURE Çorba Döğmeye az tuz atılarak kazanda pişirilir. Üzerine şekeri eklenir. İçine kayısı kabuğu, çekirdeksiz ...
    AYA KÖFTELİ KULAK ÇORBASI Çorba Malzemeler: Malatya kulak çorbasıyla aynıdır. Sadece kıyma ince bulgurla yoğrulur. Yufka hamuru ha...
    AYRANLI ÇORBALAR Çorba AYRANLI ÇORBA BORANI Pancar yaprağı temizlenir. İnce ince doğranır. Pancar yaprakları bulgur da ka...
    AYRANLI KİRAZ YAPRAĞI SARMASI Yemek Malzemeler: Ayran, kiraz yaprağı, yağ, un, bir bardak su, kırmızıbiber, tuz, soğan, limon tuzu veya ...
    AYVA YAPRAĞI KÖFTESİ Yemek Malzemeler: Ayva yaprağı, yarma, tuz, yoğurt, 1-2 kaşık un, 2-3 baş kuru soğan, biraz tereyağı. Ön...
    BATIRMA (BATIRIK, BUTURMA) Yemek Bir soğan doğranır. Biraz kırmızıbiber, salça hep birlikte iki kez çevrilir. Bulgur da koyulur. Kavr...
    BAZI LOKANTALAR (MERKEZ) Yemek Adı Telefon Adres Beyaz Saray Restoran 846 12 44 Karakaya Baraj Gölü Kırkgöz Mevkii Battalgaz...
    BAZLAMA EKMEĞİ Hamur İşi ve Börekler Hamur mayalanıp, yoğrulur. Kalınca açılarak saca uğrasız (unsuz) olarak koyulur. Bir süre pişer, dön...
    BİLİK Hamur İşi ve Börekler Süt pişirilir. Buna un katılarak yoğrulur, hamur yapılır. Hamurdan alınan yumak, bir merdane ile haf...
    BİLİK KÖFTE Yemek Tepside yeterince köftelik bulgur ıslanır. Üzerine kurutulmuş maydanoz atılır. Kırmızı biber dökülür...
    BORANI Sebze Yemekleri Boranı top kabaktan yapılır. 1 kg. kadar kabak ince ince doğranır. 100 gram kadar bulgurla bir tencer...
    BULGUR ÇORBASI Çorba İrinti bulgurdan yapılır. Tencerede mercimek haşlanır, üzerine bulgur eklenir ve beraberince pişer. ...
    CUMMUR Hamur İşi ve Börekler Taze pişirilen mayalı ekmek küçük parçalar halinde bir tavaya doğranır, eritilmiş aşyağı (tereyağı) ...
    ÇANAK ETİ Etli Yemekler Malzeme : 1 kg. yağlı ve kemikli çebiş eti, 1 kg. yeşil fasulye, 1 yemek kaşığı salça, 2 tane kuru s...
    ÇANAK ETİ Sebze Yemekleri Fasulye ince ince dilinir. Bir tarafa konur. İçi aynen alma galayisi gibi hazırlanır. Fasulye üzerin...
    ÇARŞAF BÖREĞİ Hamur İşi ve Börekler Un, su, tuzdan hamur yoğrulur, hamur hafifçe yağlanır. Bezden çarşaf üzerine alınan hamur çeke çeke ...
    ÇELEGOŞ ÇORBASI Çorba Malzemeler: 300 gram gendime (dövülmüş bulgur), 100 gram kuru fasulye, 100 gram beyaz nohut 1 kaşık ter...
    ÇELEM YAHNİSİ Etli Sebze Yemekleri ÇELEM YAHNİSİ Malzemeler : 1 kg. çelem, 3-4 baş soğan, 200 gram kıyma, 100 gram muhaşer, 1 kaşık sal...
    ÇİĞ KÖFTELER Yemek PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE İki kase orta bulgur sıcak suda yumuşamaya bırakılır. 500 gram patates haşlanır...
    ÇOBAN KEBABI Etli Yemekler Yaylada ya da köy dışında otlaklarda hayvan otlatan çobanların canı et istediğinde bir koyunu keserl...
    ÇÖKELEKLİ BÖREK (MAFİŞ) Hamur İşi ve Börekler Bahdeniz (maydanoz) ve soğan çökeleğin içine doğranır, karıştırılır. Undan hamur yoğrulur. Ekmek tah...
    ÇÖMLEK KEBABI Etli Yemekler Kuşbaşı et, sebzesi ile tuzu, biberi eklenerek testinin içerisine yerleştirilir. Bir çukur kazılarak...
    DAN AŞI Etli Sebze Yemekleri Malzeme: 1 kg. çelem (şalgam), 2 baş soğan, 100 gram muhaşer, 50 gram kavurma, 1 kg. bulgur, 150 gram y...
    DARENDE DÜĞÜN YEMEĞİ Etli Yemekler Koyun eti ya da sığır eti kullanılır. Kemikten ayrılan et küçük küçük doğranır. Tereyağı ve koyun ku...
    DELİKIZ BAKLAVASI Tatlı Malzemeler : Taze pişmiş 10 tane yufka ekmeği, 300 gram tereyağı, 250 gram dut pekmezi. Yapılışı : Y...
    DOLMALAR Yemek EKŞİLİ KABAK DOLMASI 1 kg. kadar kabak, yıkanıp temizlenir. Kabuğu hafifçe sıyrılır. Daha sonra iç...
    DOMATESLİ KEBAP Etli Sebze Yemekleri Malzemeler: 500 gram kuşbaşı et, 2-3 yeşil biber, 2-3 domates, 2 yemek kaşığı tereyağı, yeterli mikta...
    DÖĞME ÇORBALAR Çorba DÖĞME ÇORBASI (UN KATKILI) Malzemeler: 1 veya 2 su bardağı dövülmüş yarma, 1 su bardağı ak nohut, ...
    DÖNDERME Hamur İşi ve Börekler Undan yoğrulan hamurdan yumruk kadar bir topak hamur (pazı) alınır. Ekmek tahtası üzerinde oklava il...
    DUT KAVURMASI Tatlı Bir tencerede yağ kavrulur. Bunun üzerine temizlenmiş çekirdeksiz kuru dut dökülür ve karıştırılır. ...
    DUT PEKMEZİ Tatlı Dut, çekirdekli-çekirdeksiz, ak ve mor olmak üzere çeşitlidir. Kurutularak yenildiği gibi, duttan pe...
    DUT PESTİLİ Tatlı Yaş dutlar pekmez yapımında olduğu gibi kaynatılır, şıra elde edilir. Bundan alınan bir bakraç şıray...
    DUT YAPRAĞI SARMASI Yemek Bir tepsinin içinde bir küçük kase yarma bulgur, sıcak su ve bir çorba kaşığı tuz yardımıyla yumuşak...
    DÜĞÜRCEK ÇORBASI Çorba Malzemeler : Yarım su bardağı bulgur, 3-4 su bardağı su, 1 baş kuru soğan, 1 kaşık salça, 2-3 kaşık ...
    EKMEK AŞI (PAPARA) Hamur İşi ve Börekler Mayalı (ekşili) ekmekler doğranır. Bir tencerede salçası, soğanı yağda kavrulur. Üzerine yeterince s...
    EKMEK KAVURMASI Hamur İşi ve Börekler Tandır ekmeği ile yapılır. Soğan doğranır, biber konur, yağı konur. Soğanla birlikte kavrulur. Üzeri...
    EKMEK TİRİTİ Hamur İşi ve Börekler Bir kuşganada yağ yakılır, üzerine su eklenir. Kaynamaya başladığında yufka ekmekler doğranarak üzer...
    EKŞİLİ EKMEK Hamur İşi ve Börekler Akşamdan un elekle teştte elenir. Elenen una maya (bu, bir önceki ekmek hamurundan ayrılan bir topak...
    EKŞİLİ KÖFTELER Yemek ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE Yarmanın içine bir tutam tuz konulup sıcak suda yumuşatıldıktan sonra yoğru...
    EKŞİLİ PİRPİRİM ÇORBASI Çorba Kırık mercimek, kara nohut, kuru fasulye, beyaz nohut ve doğranmış pirpirim, bulgurla beraber pişiri...
    EKŞİLİ TEVEK DOĞRAMASI Sebze Yemekleri Üzüm teveği ıspanak gibi doğranır. Yarmadan hamur yoğrulur, çimdikleyerek ufacık köfteler dökülür. K...
    ETLİ TEVEK KÖFTESİ Yemek Üzüm teveği haşlandıktan sonra süzgeçte suyu süzdürülür. Başka bir kapta doğranmış soğan, orta yağlı...
    ETSİZ KÖFTELER Yemek Malatya yemekleri ve Malatya mutfağı denilince ilk akla gelen köftelerdir. Gerçekten Malatya'nın diğ...
    FASULYE KAVURMASI Sebze Yemekleri Taze fasulye ayıklandıktan sonra doğranır ve bir tencereye konur. Suyu eklendikten sonra kaynamağa b...
    FASULYE YAPRAĞI SARMASI Yemek Fasulye yaprakları suda haşlanır. Ayrı bir tepside köftelik bulgur ıslanır. Üzerine baharat, toz bib...
    FASULYE YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE Yemek Yarma, tuzu ve suyu eklenerek iyice yoğrulur. Fasulye yapraklarına bu hamurdan alınarak sarmalar yap...
    FETİL EKMEK Hamur İşi ve Börekler Hamur mayalanarak yoğrulur, bekletilmeden oklava ile ekmek açılıp saçta pişirilir. Fetil ekmek işin ...
    GELELLİ KEBABI Etli Yemekler Malzemeleri : 500 gram nohut iriliğinde doğranmış yağsız kuşbaşı et, 4 adet domates, 4 adet biber, 4 ...
    GELİNÖĞÜ Hamur İşi ve Börekler Tereyağı ile un kavrulur, su ve şeker katılarak ya da şeker yerine pekmez katılıp pişirilir. Sıcak s...
    GENDİME ÇORBASI (MUHAŞERLİ) Çorba Malzemeler: 100 gram muhaşer (nohut kırması), 100 gram beyaz nohut, 100 gram mercimek, 300 gram buğday d...
    GURUT ÇORBASI Çorba Gurut, akşamdan suya konularak yumuşatılır. Yumuşamış olan gurut iyice ezilir ve su katılarak bulama...
    HAŞ Hamur İşi ve Börekler Un elenir. Tencereye konur. Tuzu atılarak katı bir şekilde yoğrulur. Diğer taraftan taştan yapılma b...
    HAŞHAŞ KÖMBESİ Hamur İşi ve Börekler Hamur yoğrulur ve açılır. Sacın biri ters çevrilir, içi yağlanır. Açılan hamur sacın üzerine serilir...
    HERLE (UN KAVRULARAK YAPILAN) Hamur İşi ve Börekler Un yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine su ilave edilip kavrulur. İçine kuru biber, baharat ...
    HERSE AŞI Etli Yemekler Süt danası, kuzu veya tavuk etinden yapılır. Kuzu eti önce suda haşlanarak pişirilir, kemiklerinden ...
    HIRÇİKLİ Sebze Yemekleri Bir kaba alınan suda limon tuzu kaynatılır ve kurutulmuş salatalık kabuğu doğranır, suda haşlanır. D...
    HIRHALI KÖFTE Sebze Yemekleri Kurutulmuş yeşil fasulye yaprağı, kurutulmuş dolmalık biber akşamdan ıslatılır. Baş bulgur ıslanır, ...
    HIŞIRİKTE KELLE Çorba Temizlenen kelle yaş, temiz bir beze sarılıp hışıriğin (tandırın közü) içine gömülür. Her tarafı köz...
    HİNKEL Hamur İşi ve Börekler 1 kg. un alınır, içine yeteri kadar tuz konulur ve hamuru sert nitelikte yoğrulur. Daha sonra bu ham...
    ISPANAKLI BÖREK Hamur İşi ve Börekler Ispanak doğranır ve suda haşlanarak yağda kavrulur. Ayrıca soğan doğranır ve kıyma ile kavrularak ıs...
    ISPANAKLI YOĞURTLU KÖFTE Yemek Malzeme olarak 1 kg. ıspanak, 1.5 kg. yoğurt, tuz, sarımsak, iki kase yarma gerekmektedir. Bir kab...
    İÇLİ KÖFTE Yemek Yarım kilogram yarma bulgur bir tepsinin içine konur ve sıcak su ile ıslatılır. Islanan bulgur ne se...
    İRİNTİ ÇORBASI Çorba Bir baş kuru soğan küçük küçük doğranır ve yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçası ilave edilir...
    İSOT KEBABI Etli Yemekler İssot (biber) kebabı için 1 kg. biber ve 1 kg. domates, yeterince yağ ve tuz yeterlidir. Biberler ...
    KABAK SARMASI Yemek Yazın kabakların kabuğu soyulur ve güneşte kurutulur. Kışın bundan sarma yapılır. Düğürcek (ufak b...
    KABAK YEMEKLERİ Sebze Yemekleri KABAK KAVURMASI Kabaklar soğan doğrar gibi ufak ufak doğranır. Tavada yağda soğanı, salçası, toz b...
    KABAKLI KÖFTELER Yemek KABAKLI KÖFTE (Kıyma) 500 gram kıyma ve yarım kase baş bulgur su ve tuzu katılarak iyice yoğrulur. ...
    KABUK (ÇİR) KAVURMASI Tatlı Buna kabuk kavurması, kabuk aşı, çir tatlısı gibi adlar da verilir. Aşılı kayısının yarılarak güneşt...
    KABURGA DOLMASI Etli Yemekler Malzemeler : 2 kg.lık bir kaburga, 1 kase pirinç, 2 baş kuru soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 demet...
    KAĞIT KEBABI Etli Yemekler Yöre mutfağının baş yemeklerinden biri kağıt kebabıdır. Taraklık ve etevi denilen yağlı kuzu etinin ...
    KAKIRDAKLI KÖFTE Yemek Kuyruk doğranır veya makine da çekilir. Biraz tuz atılarak iyice kızartılır ve kuyruğun yağı çıkar. ...
    KARA ÇORBA Çorba Maş, kara ve beyaz nohut, kuru fasulye, biraz döğme birbirine katılır. Önce küçük doğranmış soğanlar...
    KARIN-BUMBAR DOLMALARI Yemek BUMBAR DOLMASI Hayvan bumbarının içinin pisliği temizlenir. Tersi döndürülür. Bulgur unu ile ovala...
    KARLIK BALI Tatlı Karlık, yaz kış tepesinde kar eksik olmayan Beydağı'nın eteklerinde yer alır. Yeşilyurt'un bu güzel ...
    KATLAMAÇ (KATMER-YANIÇ) Hamur İşi ve Börekler Yufka açılır. Yarı yerine kadar ovalanmış peynir, maydanoz veya çökelek, doğranmış kuru soğan gibi i...
    KAVURMALAR Etli Yemekler SAÇ KAVURMASI (Sebzeli) Et doğranır, içine biraz kuyruk yağı katılır. Ocağın üzerine sac konulur. ...
    KAYISI REÇELLERİ Tatlı KAYISI REÇELİ (İslimli Kayısıdan) İslimli kayısılar alınır. Yıkanır, suyu birkaç kez değiştirili...
    KEL KÖFTE Yemek Siyah et (dana ve sığır etinden) tokmakla dövülür. Köftelik bulgur ıslanır. Soğanı maydanozu, nanesi...
    KELLE PAÇA Çorba Kesilmiş hayvanın kafa derisi yüzülür. Yüzülen kafa bir demir parçasına ya da "aktaraç" takılarak at...
    KELOĞLAN KÖFTESİ Yemek Yarma ve bulgur tuzu atılmış suyla birlikte yoğrulur. Bir baş soğan ince ince doğranır ve aynı şekil...
    KESMECE Tatlı Kazanlarda kaynatılan dut şırasının içine gerek un gerekse nişasta konulup karıştırılabilir ve netic...
    KEŞLİ ÇORBA Çorba Çökelek kazanda kestirilir ve güneşe serilerek kurutulur. Bez süzek torbasına konularak tavana asılı...
    KINALI ÇÖREK Hamur İşi ve Börekler Kınalı ekmek yapımında kullanılan ve sütün içine karbonat, eritilmiş yağ, çörek otu ya da küncü (sus...
    KINALI EKMEK Hamur İşi ve Börekler Akşamdan hamur mayalanır ve yoğrulur. Sabahleyin bir kuşgana (tencere) süt süzülür, içine karbonat a...
    KİRAZ YAPRAĞI SARMASI Yemek Kiraz yaprağı toplanıp destelenir. Suda haşlanır. Bir gün suda bekletilerek acısı çıkartılır. Unlu...
    KÖMBE Hamur İşi ve Börekler Kömbenin bir adı da "hıtap"tır. İki kat hamur arasında yapılan kömbe hamuruna hafif maya ve yağ katı...
    KURŞUN GEÇMEZ KÖFTESİ Yemek Et, kütük ya da et taşında dövülür. Bulgurla beraber iyice yoğrulur. Ufak ufak sıkma köfteler dökülü...
    KUYMAK (HERLE-HASİDE-HAŞIL) Hamur İşi ve Börekler Malzemeler : 2 su bardağı su, 3-4 kaşık un. Arzuya göre un pişirilirken şeker konulabilir. Yarım su ...
    KÜLLÜ KÖMBE Hamur İşi ve Börekler Akşamdan hamur mayalanır ve yoğrulur. Sabahleyin etli (kavurma et ) ya da patatesli yapılacaksa iç b...
    KÜLLÜK Hamur İşi ve Börekler Ekmek yapımı için yoğrulmuş hamurdan arttırılan hamurun içine eritilmiş yağ katılarak yapılır. Yağ k...
    LAHANA SARMALARI Yemek LAHANA SARMASI (NAHNA KÖFTESİ) Lahana yaprakları suda haşlanır. Damarları temizlenerek kesilir. ...
    MALATYA BÖREĞİ Hamur İşi ve Börekler Malzemeler: 1.5 kg. un, 2 yumurta, 1 demet maydanoz, 500 gram beyaz peynir. Önce yumurtalar unun ...
    MALATYA KULAK ÇORBASI Çorba Malzemeler: 500 gram un, 250 gram kıyma, 3 yemek kaşığı kadar tereyağı, 7-8 bardak et suyu, 1 kg. yoğu...
    MALATYA MUTFAĞI Yemek Malatya'nın geleneksel mutfağında kış mevsimi yenilecek gıdalar yaz aylarından kurutulur. Bulgur kay...


    MALATYA PEYNİR HELVASI Tatlı MALATYA'NIN PEYNİR HELVASI Üç kaşık nişastanın içine ayrı bir yerde yarım kilogram peynir ovularak...
    MALHUTA ÇORBASI Çorba Tencerede su kaynayınca içine kırmızı mercimek ve yarma katılır ve karıştırılır. İyice pişene kadar ...
    MAŞ ÇORBASI Çorba Bir çay bardağı maş, gendime, kara nohut hazırlanır. Daha sonra yağda küçük parçalar halinde doğranm...
    MERCİMEKLİ ÇORBALAR Çorba MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI Ufak kırmızı mercimek hazırlanır, sonra pişirilir. İstenirse pişen merci...
    MIHLAMA Sebze Yemekleri MIHLAMA Kıyma yağda pişirilir, doğranmış soğanla beraber üzerine biraz acı biber serpilir. Hepsi b...
    NİŞASTALI HASİDE Hamur İşi ve Börekler Nişasta kaba konur, üzerine şekeri eklenir. Yeteri kadar da su konur, biraz karıştırılır. Bir taraft...
    NOHUTLU ANALI-KIZLI KÖFTE Yemek Bu köfte için akşamdan nohutu ıslatıp hazırlamak gerekir. Sabahleyin bir tencereye yağlı et doğranır...
    NOHUTLU AYALI ÇORBASI Çorba Malzeme: 250 gram kıyma, 500 gram un, 1 yumurta, 500 gram yoğurt, yarım paket yağ, bir küçük soğan, yar...
    OMAÇ Hamur İşi ve Börekler Sıcak yufka ekmeği tereyağı üzerine doğranır ve kavrulur. Servis yapılır. ...
    ON İKİ KATLI KÖMBE Hamur İşi ve Börekler Undan hamur yapılır. Yufka açılır. Bir tepsinin dibi eritilmiş yağla yağlanır. Sonra hangi tür iç ku...
    OTLU EKMEK Hamur İşi ve Börekler Pancar yaprağı doğranır. İnce ince kıyılır. Yağ ve kıymayla birlikte kavrulur. Diğer tarafta hamur k...
    PAAÇ (POĞAÇ) Hamur İşi ve Börekler Un değirmenlerinde kışlık un öğütülürken yapılır. Undan hamur yoğrulur, tuz katılmaz. Ocağın yan taş...
    PANCAR SARMALARI Yemek PANCAR SARMASI Pancar yaprağından olur. Pancar yaprağı suda haşlanır. Sudan çıkartılır, suyu çekil...
    PANCAR YEMEKLERİ Sebze Yemekleri PANCAR KAVURMASI Pancar yaprağı temizlenir. Eritilmiş yağ içine pancar yaprağı katılarak kavrulur....
    PATATES BÖREĞİ Hamur İşi ve Börekler Hamur yoğrulur ve yoğrulan bu hamurdan ekmek tahtası üzerinde oklava ile yufka açılır. Ayrı bir ka...
    PATATESLİ YANIÇ (KATMER) Hamur İşi ve Börekler Patates haşlanır, yoğrulur. Aynı bir yerde kıyma ile birlikte soğan kavrulur. Tuz, karabiber, kırmız...
    PATİK KAVURMASI Etli Sebze Yemekleri Malzeme: 2 kg. patates, 300 gram kuru soğan, 100 gram kıyma, 150 gram nebati yağ, bir kaşık salça, yete...
    PATLICAN DOLMA Etli Sebze Yemekleri Malzemeler: 1 kg. patlıcan, 300 gram kıyma, 2-3 soğan, 1-2 kaşık salça, 1-2 çay kaşığı biber, 1,5 bar...
    PATLICAN DÖĞMESİ Sebze Yemekleri Patlıcanlar közde pişirilir. Kabuğu soyulur. Sonra bu patlıcanlar havanda dövülür. İçine sarımsak ko...
    PATLICAN DÖĞMESİ Sebze Yemekleri Patlıcan döğmesi için 1.5 kg. iri patlıcan ve 250 gram biber, 1-2 domates yeterlidir. Patlıcanlar f...
    PATLICAN KEBABI Sebze Yemekleri Etli, kalın patlıcanlar, kabuğu soyulmadan fırına verilir, pişer. Piştikten sonra kabukları soyulur....
    PATLICAN SULUSU Etli Sebze Yemekleri Kemikli etler doğranıp suda haşlanır ve sonra kızartılır. Bir tavada soğan, toz biber, salça yağda y...
    PATLICAN TAVA Etli Sebze Yemekleri Malzemeler: 1 kg. patlıcan, 500 gram parça et, 2 baş sarımsak, 2-3 domates, 2-3 biber, 2 baş soğan, k...
    PATLICANLI YOĞURT Sebze Yemekleri Patlıcan boyuna soyulur. Soyulduktan sonra tuzlu suya bırakılır. Tuzlu sudan alınan patlıcanlar bir ...
    PAZI SARMASI Yemek 1 kg. kadar pazı haşlanır. Suyu süzdürülür. Daha sonra rendelenmiş soğan, tuz, biber, kıyma, salça, ...
    PEKMEZLİ EKMEK Hamur İşi ve Börekler Hamur saçta küçük küçük, kalın bir şekilde pişirilir. Bu pişen hamur üzerine yağ ile kavrulan pekmez...
    PESTİL VE SUCUKLAR Tatlı DUT VE ÜZÜMDEN SUCUK YAPIMI Dut ve üzüm şırasından yapılır. Şıranın içine nişasta karıştırılarak b...
    PITPITI KÖFTE ÇORBASI Çorba Düğürcek suda hafif haşlanır. Kuru soğan ve domates ince ince doğranıp biber de katılıp iyice yoğrul...
    PİKNİK TESİSLERİ VE KIR LOKANTALARI (İLÇELER) Yemek İlçelerde yöresel lezzetleri ağaçların altında tadabileceğiniz yeme içme ve piknik tesisleri bulunma...
    PİLAVLAR (1) Pilavlar BULGUR PİLAVI Baş ya da orta bulgurdan bir miktar alınır. Tencerede önce yağ yakılır, üzerine bulg...
    PİLAVLAR (2) Pilavlar SOHARAÇLI PİLAV (SOĞANLI PİLAV) Tencerede yağ eritilir, içinde soğan, salça beraberce pembeleştiri...
    PİLAVLAR (3) Pilavlar DÜĞÜRCEK (Simit) PİLAVI Tavada, yağda soğan yakılır. Soğan pembeleşince salçası ilave edilir. Ayrı...
    PİLAVLAR (4) Pilavlar CİĞERLİ PİLAV Malzemeler : 0,350 gram pilavlık bulgur, 200 gram ciğer, 2 baş soğan, 100 gram tereyağı...
    PİLAVLAR (5) Pilavlar BUĞULAMA PİLAV Küçük küçük doğranan bir orta boy soğan, bir tencerede yaklaşık 2 yemek kaşığı yağ ...
    PİLEKE (SOMUN) EKMEĞİ Çerez ve Yemişler Akşamdan hamur mayalanır. Sabahleyin bir tepsiye yağ sürülüp bunun üzerine hamur basılır. Bir tas su...
    PİRİNÇLİ HERLE Hamur İşi ve Börekler Malzemeler: 1 çay bardağı pirinç, 3 yemek kaşığı kıyma, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2-3 yemek kaşığı un...
    PİRPİRİM ÇORBASI Çorba Bir baş soğan küçük parçalar halinde doğrandıktan sonra yağda kavrulur, salçası konduktan sonra suyu...
    POLAT KÖFTESİ Yemek Yağsız sığır eti satırla ezilip döğülür. "Orta bulgur"la beraber lastikleşinceye kadar iyice yoğrulu...
    SAC KEBABI Etli Yemekler Et kuşbaşı büyüklüğünde kemikli olarak parçalanır. Ekmek sacının içi yukarıya çevrilir. Bu iç kısmın...
    SAC ÜSTÜ Hamur İşi ve Börekler Yufka açılır, kenarlarından tutulup üstüste getirilir ve yağlanır. Üzerine az miktarda toz şeker ser...
    SALATALIK KABUĞUNDAN EKŞİLİ ÇORBA Çorba Limon tuzu ya da sumak ekşisi ile birlikte salatalık kabukları haşlanır. Yağ tuz ilave edilip kaynat...
    SARMA BÖREK Hamur İşi ve Börekler Yufka ortadan ikiye katlanır. Arasına peynir dizilir. Tekrar oklava ile sarılır ve oklava içinden çe...
    SARMA KÖFTE Yemek Önce köftelik hamur yoğrulur. Tuzu, baharatı, acı biberi katılır. Yine yoğrulur. Yapraklar tencerede...
    SICAK CİGLEME Yemek İki kaşık tereyağında iki baş soğan kavrulur. Üzerine salça, tuz, karabiber ve pul biber eklenir. Su...
    SIKMA KÖFTE Yemek Yarma alınır, içine biraz simit bulguru katılır. Sıcak su ile ıslanır. Üzerine kurutulmuş maydanoz, ...
    SIRIN (SERUN) Hamur İşi ve Börekler 15 kadar yufka ekmeği hazırlanır. Tereyağı eritilir. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Bir tepsi üzerine...
    SOĞAN DOLMASI Yemek Malzemeler: 5 tane büyük soğan, 250 gram yağsız kıyma, 1 tane maydanoz, 250 gram köftelik bulgur, 1 ka...
    SULU KELLE Çorba İyice temizlenen kelle suda haşlanıp çıkartılır, parçalanır. Üç-dört diş sarımsak soyulur, bir mikta...
    SULU TEVEK KÖFTESİ Yemek Yarma, yoğrulduktan sonra üzüm teveği ile küçük küçük sarılır. Soğan ayrı bir kapta yağda pembeleşin...
    SUMAKLI EKŞİLİ KÖFTE Yemek Önceden sumak ve nohut ıslanır. Tencerede yağda soğan yakılır. Bulgurdan köfte hamuru hazırlanır. Bu...
    SÜTLÜ ÇORBALAR Çorba BULGURLU SÜTLÜ ÇORBA Tencerede suluca pişirilen bulgurun üzerine süt ilave edilir, kaynatıldıktan ...
    ŞAM KEBABI Etli Sebze Yemekleri ŞAM KEBABI (Patetesten) Kıyma ete rendelenmiş patates, yumurta kırılır, maydanoz doğranarak yoğr...
    ŞAM KEBABI (PATASESLİ) Etli Sebze Yemekleri Kıymanın içine soğan rendelenir. Üzerine toz biber, tuz, salça konulur. Maydanoz doğranır. Bunlar he...
    TANDIR BİLİĞİ Hamur İşi ve Börekler Kuyruk yağı doğranır ve tavada kavrulur. Bir iki gün bekletildikten sonra havanda döğülür, una katıl...
    TANDIR EKMEĞİ Hamur İşi ve Börekler Un elenir, tuzlu su ile hamur yoğrulur. Hamurun çok koyu kıvamda olmasına dikkat edilir. Eğer çok fa...
    TANDIR KEBABI Etli Yemekler Bu kebap için çebiş etinin kaburga ya da baş kısmı tercih edilmelidir. Etin şekli bozulmayacak şek...
    TAPLAMA EKMEĞİ Hamur İşi ve Börekler Mayalı hamur, yumuşak kıvamda hazırlanır. Dairevi şekilde tahtadan yapılmış 35-40 cm. çapındaki "tap...
    TARHANA ÇORBALARI Çorba AYRANLI TARHANA ÇORBASI Önceden ayran katkısıyla yapılmış olan kuru tarhana akşamdan tencerede ısl...
    TAS KEBABI Etli Yemekler Kıyma ete karabiber ve tuz katılarak karıştırılır ve bir tasa el ile basılır. Sonra ayrı bir tavada ...
    TAŞ FIRINLAR Yemek Malatya, taş fırın "kültürünü" korumaya devam ediyor. Merkez ve ilçelerdeki taş fırınlar sadece ekme...
    TAŞ KÜLLÜĞÜ (KÜLLÜK) Hamur İşi ve Börekler Ekşili (mayalı) yapılırken işin çokluğundan dolayı ekmek yapımından erken kalkmak istenildiğinde, ar...
    TAVA Etli Sebze Yemekleri TAVA Malzemeler : 1 kg. patlıcan, 2 su bardağı yağ, 1 kg. kuşbaşı et, 1 su bardağı nohut, 2 baş so...
    TİRİTLİ KÖFTE Yemek Önceden tencereye nohut ıslanır. Islanan nohutla beraber kuşbaşı halindeki etler beraberce pişirilir...
    TİRİTLİ YEMEK Sebze Yemekleri Fasulye (taze fasulye doğranır yoksa kuru fasulye aynı kazanda haşlanır) ve nohut haşlanır. Patlıcan...
    TOYGA Çorba Kaynatılan yarma üzerine ayran karıştırılarak hafif ateşte bir müddet daha karıştıra karıştıra kayna...
    TUTMAÇ Hamur İşi ve Börekler Hamur geometrik şekillerde kesilerek kurutulur. Daha sonra nohut, mercimek, kuşbaşı et, maydanoz kat...
    TÜRLÜ Sebze Yemekleri Yeşil fasulye, biber, domates, patlıcan doğranır. Tencerede yağda saçayla soğan kızartılır. Üzerine ...
    UN HERLESİ Hamur İşi ve Börekler Soğuk suya azar azar un katılarak kaşıkla çırpılır ve cıvık hamur kıvamına getirilir. Bu işlem tence...
    UNUTULMUŞ VEYA AZ YAPILAN YEMEKLER Yemek İLEŞEMEN Su kuşganada kaynar, biraz düğürcek bulgur atılır. Üzerine elenmiş un katılır. Ayrı bir...
    ÜZÜM PESTİLİ Tatlı Üzümler torbalara konulup, teknelerde ayaklanarak şırası çıkartılır. Alınan şıra kazanlarda kaynatıl...
    ÜZÜM YAPRAĞI SARMASI Yemek Bağdan üzüm yaprağı toplanır, deste yapılarak tuzlu suya bastırılır tuzunu aldıktan sonra çıkartılır...
    YAĞLI BALLI YUFKA Hamur İşi ve Börekler Un yoğrulduktan sonra, ince bir şekilde yufka açılır. Yufkalar açıldıkça saç üzerinde pişirilir. Bir...
    YAĞLI EKMEK Hamur İşi ve Börekler Hafif kalınca yufka açılır, saçta pişirilir. Kaşığa tereyağı konulup, pişen ekmeğin her iki tarafı d...
    YARPUZLU ÇORBA Çorba Bulgur, yarpuz, nane tencerede pişirilir. Üzerine yağ yakılarak dökülür. Servis yapılır. ...
    YUFKA EKMEĞİ Hamur İşi ve Börekler Yufka hamuru mayalanmaz. Yumruk kadar hamur alınır, ekmek tahtasında oklava ile açılır, açılan ekmek...
    YUMURTALI EKMEK Hamur İşi ve Börekler Akşamdan mayalanmış olan hamura yumurta kırılarak yoğrulur. Oklava ile yufkadan biraz kalın olarak a...
    YÜKSÜK ÇORBASI Çorba Malzemeler: Yarım çay bardağı nohut, mercimek 2-3 yemek kaşığı pirinç, 200 gram kıyma, 2 yemek kaşığı...




     Konuyu Beğendin mi?
    Güncelleme : 2019-02-22
  Okunma: 1462 - Yorum: 0 - Amp
Kullanıcı Oylaması: 0/5 - 0