Kas doku kas lifi denilen hücrelerden meydana gelir. Kas lifi denilen hücreler uzun ve incedir. Her kas lifi miyofibril denilen aynı zamanda kasılmayı sağlayan proteinler içerir. Miyofibriller aktin ve miyozin adı verilen proteinlerden oluşur. Hücreler arasında boşluklar ve hücre arası madde yoktur.
Omurgalı canlılarda üç farklı kas doku bulunur. Bunlar;
1. Düz kas
2. Çizgili kas
3. Kalp kasıdır.
1. Düz Kas
Genel olarak içi boş olan organların duvarlarında yer alır. Örneğin sindirim sistemi, idrar kesesi, atardamarlar vb. Düz kasta aktin ve miyozinler düzgün şekilde dizilmediğinden çizgili bir görünüme sahip değildir. Düz kas hücreleri mekik şeklinde ve bir çekirdeklidir. Kasılmaları yavaş, ancak kasılı kalma süreleri uzundur. Düz kaslar isteğimiz dışında çalışır .
2. Çizgili Kas
Genel olarak silindirik ve uzun hücrelerden oluşup, hücrelerinin çekirdekleri çoktur. Yapısındaki aktin ve miyozin proteinleri düzenli dizilmişlerdir. Bu durum kasa çizgili bir görünüm vermektedir. Bu nedenle bu kaslara çizgili kas denilmektedir.
Çizgili kaslar isteğe bağlı çalıştığı için istemli kaslar( iskelet kası) adını da alır. Ağız , kol , bacak , anüs, sırt ve karındaki kaslar çizgili kasa örnektir. Bu kaslar iskelete tendonlarla bağlıdır. Çizgili kas hızlı ve kısa süreli çalışır. Bu nedenle çok çabuk yorulur.
3. Kalp Kası
Kalp kası yapısal olarak çizgili kas gibi olmasına rağmen düz kas gibi istemsiz çalışmaktadır. Bu kas türü kalpte yer almaktadır. Kalp kası hücreleri bir veya iki çekirdekli olup çekirdekleri hücrenin ortasında yer alır. Kalp kası lifleri dallanmıştır.
Hayvanlarda en fazla bulunan doku kas dokudur. Hareket halindeyken kas kasılması en fazla enerji harcatan hücresel etkinliktir.