Donmuş Bal Nasıl Çözülür?

Kristalize olan balın sahte veya hileli olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Halbuki, balın kristalize olması içerdiği su , bünyesindeki fruktoz ve glikoz şekerleri arasındaki oranlarla ilgilidir. Kristalize olmuş balın tekrar eski haline dönmesi için bal kabı 45-65 C sıcak su dolu bir kap içerisinde bekletilerek , balın çözülmesi sağlanır. Bal kabı hiçbir zaman doğrudan ateş ile temas ettirilmemelidir.

Donmuş Bal Nasıl Çözülür?


Kristalleşme konusunda detaylı açıklama yapmak gerekirse ; kristalleşmenin başlıca sebepleri, balın oluşmasında yararlanılan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer parçacıkların miktarı, balın depolandığı yerin nem ve sıcaklığı ile ambalaj kaplarının çeşididir. Balın kristalleşmesi doğal bir olaydır ve balın glikoz oranı bakımından doymuş hale gelmesiyle, glikoz moleküllerinin kristal duruma geçmesi olarak tanımlanır. Kristalleşme için en uygun sıcaklık 14 derece civarıdır. 10 derece'nin altında ve 26,5 derece'nin üzerinde kristalleşme yavaşlar.