Buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanması önerilen ekmek, ısıtıldığında tazesi gibi kullanılabiliyor

Konya`da yapılan bir araştırma, Türk insanının yüzde 88`inin, geleneksel olarak duyduğu saygıya rağmen, önemli bir ekonomik değer olarak kabul edilen ekmeği doğru saklamasını bilmediğini ortaya çıkardı.

65 milyon gibi çok büyük bir nüfusa sahip Türkiye`de, ortalama günde kişi başına 400 gram ekmek tüketildiği söylendi.

Bir tarım ülkesi olan Türkiye`de kişi başına yıllık un tüketiminin 150 kilogram olduğu belirlenmiş, bu rakamla ülkemiz dünya tüketiminde ikinci sırada yer alıyor.


Ekmek Nasıl Saklanır?



Ekmek ve una gösterilen büyük ilgiye rağmen, üretimin nüfus oranında artmadığı belirlenmiş.

Türklerde birçok millette görülmeyen geleneksel ekmeğe saygı kültürü asırlardır devam ediyor, ancak bu gıdaya duyulan saygının ekmeğin doğru kullanımı ve saklanması bilinci ile doğru orantılı olmadığı görülüyor.

Sofralarda çeşitli şekil ve gramajlarda yer alan ekmeğin hammadesi zaman zaman ithal edilmek zorunda kalınıyor, önemli bir ekonomik değer olarak kabul edilen ekmeğin korunması adeta bir milli görev .

Buzdolabı ya da Derin Dondurucuda Saklanmalı

Günlük olarak kalan ekmeğin atıl duruma düşmemesi için en iyi yöntemin buzdolabında ve derin dondurucuda saklanması olduğunu dile getiren uzmanlar,sadece bu yöntemle ekonomiye çok büyük bir katkıda bulunabileceğini kaydediyor.

Buzdolabında bekletilen ekmeğin tüketileceği zaman çıkarılarak artı 60 C derecenin üzerinde ısıtılması durumunda tekrar taze ekmek özelliğini alacağını vurgulayan uzmanlar, şunları da bildiriyor:


Ekmek Nasıl Saklanır?

Ancak, buzdolabında çok fazla yer kaplamasından dolayı özellikle kalabalık aileler bu yönteme çok rağbet etmiyor. Öte yandan tahta ekmek dolabına ambalajsız olarak konulan ekmek, gevrekliğini korumasının yanı sıra bir süre sonra çok çabuk kuruyarak, kabuk kısmı çok sertleşmektedir.

Ekmek dolabına naylon poşet içinde konulduğunda ise çok fazla yumuşama olmaktadır.

Artı 4 C derecede saklanan ekmek, çabuk bayatlasa da kuruma ve küflenmeyi önleme açısından tercih edilebilir.

Kaba bir hesapla kişi başına 400 gramdan 65 milyonluk Türkiye`de bir günde 130 milyon ekmeğin tükeltildiği bildiriliyor ve ekleniyor;bu gıdanın uzun süreli kullanımı için buzdolabı gibi koruma araçlarında saklanmasının ülke için ciddi bir avantaj.

Konya`da toplam 1353 kişi üzerinde ekmeğin kullanımı hakkında yapılan araştırmanın sonuçları, israfın boyutlarını net olarak ortaya koyarken, ekmek saklama alışkanlıklarının çok verimli olmadığını da gözler önüne serdi.

En Çok Poşette Saklanıyor

% 47.98 ile ekmeğin en fazla poşet içinde saklandığı, bunu sırasıyla %25.24 ile plastik kap ve % 12.20 ile buzdolabı, % 9.97 ile ekmek dolabı ve 4.60 ile de diğer yöntemlerin izlediği bu araştırmada ortaya çıktı.Buradan da anlaşılacağı gibi buzdolabı gibi uzun süreli koruma sağlayan yöntemler halk arasında çok yaygın değil.

Aynı araştırmayla ekmek israfının çarpıcı boyutları da tespit edildi."Bayatlayan ekmeği ne yaparsınız?" sorusuna sadece yüzde 57.30 oranında "farklı yemeklerde kullanırım" cevabı geldiği kaydedildi.

Tüketicilerin yüzde 34.59`unun bayat ekmekleri hayvanlara verdiğini, yüzde 5.94`ünün çöpe döktüğünü geri kalan kısmının da farklı yöntemlerle israf edildiğini vurgulayan araştırmacılar ``Burada yüzde 35`lere varan oranda ekmeğin hayvan yemi olarak kullanılması her ne kadar olumlu gibi gözükse de ekonomik açıdan büyük bir kaybı belgelemektedir." diye konuştu.