Gaziantep'in Yöresel Yemekleri - Delinetciler Portal
+ Hemen Yorum Yap

Gaziantep'in Yöresel Yemekleri

  1. Yemekleri ile ün salmış illerimizin başında gelen Gaziantep'in 250'ye yakın yöresel yemeği bulunmaktadır. Kebaplardan tatlılara, sebze yemeklerinden kıyma ve et ağırlıklı yüzlerce yöresel tada sahip olan Gaziantep'in bazı yemeklerini sizler için paylaşmak istedik.


    Sizlerde bildiğiniz Gaziantep yemeklerini bu sayfada bizlerle paylaşabilirsiniz.


    Gaziantep Tike Kebabı

    Gaziantep Tike Kebabı



    Malzemeler

    3-4 diş sarımsak
    500 gram kebaplık et
    100 gram kuyruk
    1 çorba kaşığı domates ve biber salçası
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    Kırmızıbiber, tuz, karabiber
    Şişe

    Tarifi

    Etler ve kuyruk yağlarını ceviz büyüklüğünde doğrayın. Bir kap içine bütün malzemeleri karıştırıp ovun. Et ve kuyruk yağlarını şişelere 4/3'ü et, 4/1'i kuyruk olacak şekilde doldurun. Orta ateşte etler kıvama gelene kadar pişirin.
    Daha detaylı ve farklı tarifleri internette bulabilirsiniz.

    Gaziantep Kıyma Kebabı

    Gaziantep Kıyma Kebabı


    Malzemeler

    400 gr kebaplık et
    100 - 150 gram kuyruk yağı
    Arzuya göre kırmızı biber
    Karabiber ve tuz.

    Tarifi

    Et kuyrukla birlikte zırhla kıyılır veya makinasında çekilir. İçerisine tuz, karabiber ve kırmızı biber atılır, karıştırılır ve yoğrulur. Bu karışım eşit olarak 6 - 7 parçaya ayrılır. avuç yardımı ile şişe geçirilir. Orta harlı odun kömürü ateşinde çevrilerek pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.


    Gaziantep Beyran

    Gaziantep Beyran


    Malzemeler

    1 kg. kemikli gerdan
    300 gram pirinç
    100 gram yaprak biber
    100 gram tuz
    50 gram karabiber
    10 diş sarımsak
    100 gram iç yağı

    Tarifi

    Bir tencerede et suyla yüksek ateşte kaynara çıkıncaya kadar kaynatılır ve bu arda etin kefi alınır. Kaynara çıkan etin ateşi kısılır ve haşlanıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Bir başka tencerede 300 gram pirinç haşlanır, 15 dk. Sonra haşlanmış pirinçler 5 porsiyon olacak şekilde tabaklara konur. Pirinç üzerine 200 gram et, et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber konur ve limon sıkılır. Kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur.


    Gaziantep Ekşili Ufak Köfte

    Gaziantep Ekşili Ufak Köfte


    Malzemeler

    Çorbası için;
    750 gram parça et
    1.5 su bardağı nohut
    1 yemek kaşığı domates Sal.
    3-4 diş sarımsak
    1 yemek kaş. biber salçası
    2 limonun suyu-Yeterince su

    Köftesi için;

    500 gram yağsız kıyma
    500 gram simit
    2 adet kurusoğan
    -Tuz, karabiber, kırmızıbiber
    Yağ, nane

    Tarifi

    Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızıbiber ve tuz eklenerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer taraftan bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et, halka şeklindeki soğan ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Salçası ve ekşisi konur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler, et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır ve üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülüp servis yapılır.


    Gaziantep Lahmacun

    Gaziantep Lahmacun


    Malzemeler

    1 kg. azyağlı kıyma
    1,2 kg. domates
    5 bağ maydanoz
    200 gram dolmalık yeşilbiber
    100 gram sarımsak
    1 yemek kaşığı biber salçası
    Karabiber, tuz

    Tarifi
    Taze maydanozlar yaprak yaprak ayrılır temizlenir. Sarımsaklar temizlenip biberlerin çekirdekleri çıkartılır. Temizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir ve içine kıyma konarak iyice karıştırılır. Elde edilen harç pide fırınında fırıncı tarafından yapılır.


    Gaziantep Kurabiyesi

    Gaziantep Kurabiyesi


    Malzemeler

    5-6 kişilik Kış ve Bahar ayları
    1 kg kurabiyelik un
    (600 g un, 400 g ince irmik karışımı)
    450 g sadeyağ
    450 g şeker
    1 avuç Antep fıstığı (süslemek için)

    Tarifi

    Evlerde de yapılabilen Antep kurabiyesini Ramazan Bayramı'nda ikram etmek âdettendir.
    Eskiden sadece Ramazan'da satılan kurabiyeyi, artık her zaman baklavacılarda bulmak mümkün.
    Hamura şekil vermeden önce bir süre buzdolabında tutarak daha kolay şekillendirebilirsiniz.
    Sıcakta yağ çok gevşediğinden istenen kıvam tutturulamaz.
    Soğuk hamur sıcak fırına girince kurabiyeler daha da gevrek olur.
    Şeker ve yağı bir kapta beyazlaşıncaya kadar çırparak karıştırın.
    Karışımın üstüne un ve irmik karışımını azar azar ilâve ederek en az yarım saat yoğurun.
    Yoğurma sonunda hamur şekil alabilen bir kıvama gelmelidir.
    Kurabiye hamurundan cevizden biraz büyük parçalar alın, tezgâh üzerinde yuvarlayıp ay şekli verin ve uçlarını birleştirin.
    Birleşen uçların üstüne birer tane fıstık koyup fırın tepsisine dizin.
    Tepsiye dizilmiş kurabiyeleri önceden 100 derece ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirin.
    Kurabiyelerin pembeleşmemesine ve beyaz renkli kalmasına çok dikkat edin.


    Gaziantep Damat Dolması

    Gaziantep Damat Dolması


    Malzemeler

    10 kişilik

    30 tane küçük kabak
    400 g az yağlı kuzu kıyması
    1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
    1½ kahve fincanı pirinç
    3 yemek kaşığı iç kabuğu soyulmuş
    Antep fıstığı
    3 yemek kaşığı iç kabuğu soyulmuş
    badem
    2 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı yenibahar
    1 çay kaşığı karabiber
    ½ çay kaşığı tarçın
    1 tutam haspir
    Kızartmak için sıvı yağ

    Tarifi

    Bu dolma, içine konan fıstıklı, bademli ve kuzu etli zengin harcı nedeniyle damat dolması olarak adlandırılmış.
    Tarçın ve yenibahar ilâvesiyle ve içine soğan konmamasıyla diğer dolmalardan farklı bir tadı olan bu özel yemeği tatmak için düğün beklemeye veya damat olmaya gerek yok, sofranız zaten düğün sofrası gibi özel olacaktır.
    Kabakları yıkayın.
    Süslü görünmesi için çatalla veya tırtıklı bıçakla kabuklarını çizin.
    İçlerini dibini delmemeye dikkat ederek çok ince olmayacak ve biraz etli kalacak şekilde oyun.
    Kabakları yağda hafif kızartın.
    Pirinci yıkayın, kaynar suya atın, bir iki taşım kaynatın ve süzgece boşaltın.
    Kıymayı tavada yağla kavurun.
    İçine fıstık ile bademi koyun ve birkaç kez birlikte çevirin.
    Pirinç, karabiber, yenibahar, tuz, tarçın ve haspiri ekleyip iyice karıştırın.
    Harcı kızarmış kabaklara doldurun.
    Birbirinin arkasına gelecek şekilde tencereye dizin.
    Dolmaların üstünü ancak geçecek gibi su ekleyin.
    Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte 45 dakika, suyunu büyük oranda çekip içi ve dışı yumuşayana kadar pişirin.
    Ateşten aldıktan sonra servis yapmadan önce 10-15 dakika kadar demlendirin.


    Gaziantep Alinazik

    Gaziantep Alinazik


    Malzemeler

    4-5 kişilik
    İlkbahar, Yaz
    250 g iri çekilmiş kıyma
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    ½ tatlı kaşığı ince pul kırmızıbiber
    ½ tatlı kaşığı karabiber
    ½ tatlı kaşığı tuz
    Altı için:
    4-5 adet orta büyüklükte
    kemer patlıcan
    3 kâse (bardak) süzme yoğurt
    3-4 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı tuz

    Tarifi

    Alinazik olarak da adlandırılan bu yemek, en tanınan Gaziantep lezzetlerinden biridir.
    Adının kökeni hakkında birbirinden farklı pek çok hikâye anlatılır.
    Yapılışı da ismi hakkında dolaşan rivayetler kadar çeşitlidir.
    Kavrulmuş kıyma yerine ufak doğranmış sotelik et ile de yapıldığı olur.
    Kimisi eti veya kıymayı kavururken içine küçük bir domates ve yeşilbiber gibi eklemeler yapar.
    Lokantada yapılışı oldukça farklıdır, çoğu kez yoğurtlu patlıcan söğürmenin üstüne kıyma şiş kebap konur, üstüne kızgın biberli yağ gezdirilir.
    Altına döşenen patlıcan söğürmesi, yoğurtlu yerine domatesli de hazırlanabilir.
    Kıymayı tavada yarım fincan su ile yarım tatlı kaşığı tuz ekleyerek suyunu salıp çekinceye kadar çevirin.
    Zeytinyağı, karabiber ve kırmızıbiberi ekleyip karıştırın ve bir süre daha kavurun.
    Kıyması bol olsun isterseniz miktarı artırıp 500 g kadar kıyma koyabilirsiniz.
    O zaman tuzunu da ona göre ayarlamanız gerekir.
    Patlıcanların üzerine bıçakla birkaç delik açın ve ateşte közleyin.
    Çarşı fırınına gönderebilir veya evinizdeki fırında yüksek hararette közleyebilirsiniz.
    Kabuklarını soyun, ince ince doğrayın ve ezerek iyice püre haline getirin.
    Süzme yoğurdu hafif ateşte sürekli karıştırarak ısıtın.
    İçine sıcak beklettiğiniz közlenmiş, doğranmış patlıcanları ve kalan tuzla dövülmüş sarımsağı ilâve edin.
    Patlıcan tadının öne çıkmasını istiyorsanız yoğurdu daha az koyabilirsiniz.
    Patlıcanlı yoğurtlu karışımı servis tabağına alın ve üstüne kavrulmuş kıymayı yayın.

    Not: Eğer kavrulmuş kıyma veya et yerine şiş kıyma kebap kullanıyorsanız, iki yemek kaşığı tereyağını kızdırın, pul kırmızıbiber ve karabiber ekleyip etin üstüne gezdirin.


    Gaziantep Maş Çorbası

    Gaziantep Maş Çorbası


    Malzemeler

    5-6 kişilik
    1½ bardak maş
    1 çay bardağı pirinç
    6-7 bardak su
    2 adet dolmalık taze veya
    bütün kurutulmuş kırmızıbiber
    1 yemek kaşığı dolusu tarhun (tarhın)
    3 adet orta boy soğan
    2 yemek kaşığı tereyağı veya sadeyağ
    2 yemek kaşığı ince pul kırmızıbiber

    Tarifi

    Gaziantep mutfağında özel bir yere sahip olan maş, Anadolu mutfağında pek rastlanmayan, kökü Hindistan'a dayanan yemyeşil, ufak boncuk gibi bir bakliyattır.
    Latincesi Phaseolus mungo L. olan maş, keşfedilmesi gereken bir lezzettir.
    Maşı bol su ile yıkayıp tencereye koyun ve 6-7 bardak su ile kaynatın.
    Üstünde biriken köpüğü alın, pişme esnasında dağılan maş kabuklarını tencerenin yüzünden kevgir yardımı ile toplayıp atın.
    Pirinci yıkayın ve tuzla birlikte tencereye ekleyin.
    Eksilirse su ilâve edip kısık ateşte pişmeye bırakın.
    Soğanları dikine yarım halka şeklinde piyazlık doğrayın ve tencereye ekleyin.
    Küçük parçalara kırdığınız kuru biberleri ya da doğradığınız taze biberi de ekleyin.
    Soğanlar çok iyi yumuşayınca tuzunu kontrol edip servis kâsesine alın.
    Tavada yağı kızdırın, harı gidince tarhun ve kırmızıbiberi ekleyip çorbaya dökün.
    Not: Maş yerine loğlaz (börülce) veya ikisi birlikte konarak aynı çorba yapılır. Bu çorbayı pirinç yerine bulgur koyarak da yapabilirsiniz.


    Güncelleme : 2017-05-30
  Okunma: 5744 - Yorum: 0 - Amp
Kullanıcı Oylaması: /5 -