Kimyanın Ana Bilim Dallları
-
Yazar:
2011-11-18
Kimyanın Ana Bilim Dallları
- Kuantum mekaniği
- İstatistiksel mekanik
- İnorganik kimya
- Fiziksel kimya: Kimyasal kinetik, Termodinamik, Akışkanlar mekaniği, Yüzey kimyası, Fotokimya, Polimer kimyası, Makromolekül kimyası, Elektrokimya, Magnetizma
- Biyokimya
- Analitik kimya: Spektrokimya, Asit-baz-tuz kimyası, Kromatografi, Gravimetri, Voltametri, Potansiyometri
- Organik kimya: Stereokimya'yı içerir.
- Çekirdek kimyası (nükleer kimya): Çekirdeğin Kuantum mekaniğidir. Radyokimya da bu dalın bir parçasıdır
- Katı hal kimyası
- Sıvı hal kimyası
- Plazma kimyası
- Parçacık kimyası: Atomaltı parçacıkların Kuantum mekaniği (Kuantum kimyası'nın babası Linus Pauling de bu ismi kullanmıştır)
- Kuantum kimyası: Atom ve moleküllerin Kuantum mekaniği
Bu listeye ek olarak Kimya dallarını "saf (temel)" ve bunlardan türeyen "uygulamalı" Kimya dalları olarak da sınıflandırabiliriz:
- Saf kimya: Kuantum mekaniği, Termodinamik, İstatistiksel mekanik, Akışkanlar mekaniği, Kimyasal kinetik
- Uygulamalı kimya: Kuantum kimyası, Nükleer kimya, Parçacık kimyası, Katı-Sıvı-Plazma Kimya'ları
Not: Anorganik kimya, Organik kimya ve Biyokimya da bir uygulamalı Kimya dalı olan Kuantum kimyası'nın sırasıyla anorganik, organik ve biyomoleküllere olan uygulamalarıdır; bunlar da uygulamalı kimya dallarıdır.
İlgili Konular
-
-
-
Okunma: 908 - Yorum: 0 -
Amp
Kullanıcı Oylaması: /5 -