Parlak kırmızı, taş gibi sert bir şekerdir. Aktarlarda ve kuruyemişçilerde bulunur. LohusaMaddesi olup, Ayva tatlısı ve benzeri tatlılarda renk vermek için de kullanılır. Koyu parlak kırmızı renkte, eşkenar dörtgen şeklinde aktarlarda satılır. nasıl kullanıldığını anneanneler ile kocakarı beslemesi olanlar bilir.


Malzemeler:


  • 1 adet lohusa şekeri
  • 400 ml su
  • 12 adet karanfil
  • 8 adet tane karabiber
  • 1,5 çay kaşığı zencefil
  • 1 tatlı kaşığı file badem
  • 3 adet kırılmış tarçın


Yapılışı:
Bir tencereye lohusa şekeri konup Su eklenir.Yarım Saat kaynatılır.Temiz bir tülbentlin içine karabiber, zencefil, tarçın ve karanfil konup bohça haline getirilir.Bu bohça kaynayan şekere eklenir.Bir süre daha kaynatılarak iyice özleştirilir.Ocaktan alınıp Sıcak yada soğuk olarak badem ekilerek servis yapılır.