Mikroskobik Canlıların Zararlı Etkilerinden Korunmak İçin Neler Yapabiliriz? - Delinetciler Portal
+ Hemen Yorum Yap

Mikroskobik Canlıların Zararlı Etkilerinden Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?

  1. Mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden korunmak için neler yapabiliriz?
  2. 2011-05-01 #2
    Besinleri Saklama İlkeleri

    Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır. Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır. Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır. Bu nedenle; bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak zorunlu olmuştur.

    Taze besinler , hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar. Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır. Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler. Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır. Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır. Buzdolabının buzluk kısmı sıfır derece civarındadır. Aşağıdaki tablo buzdolabında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini göstermektedir.


    Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması

    Besin Saklama Süresi


    Meyveler:
    1. Portakal, limon, elma, armut 1-2 hafta
    2. Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün
    3. Kiraz 1-2 gün


    Sebzeler:

    1. Ispanak, marul, domates 2-3 gün
    2. Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün
    3. Taze fasulye, bakla ve bezelye 3-4 gün


    Etler:
    1. Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise)
    2. Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün (Eğer et taze ise)
    3. Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez


    Süt ve ürünleri:
    1. Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
    2. Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün


    Diğerleri:
    Yumurta 1-2 hafta
    Pişmiş et yemekleri 1-2 gün
    Kremalı pastalar 1-2 gün
    Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
    Taze sebzeler bekletilmez


    Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir.

    Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir.

    Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır.


  3. 2011-05-05 #3
    öğretmenim bubilgiyi nerden aldığımı sordu bende acı acıyı mekkede deli deliyi delinetciler. com da bulur dedim 100 verdi:))))))))))))))))))))))))) tşk

  4. 2012-05-02 #4
    çok uzun kısa yazsaydın ama yinede teşekkürler!

  5. 2012-05-14 #5
    ödevim için çok güzel bir cevap

  6. 2012-05-14 #6
    ödevimde yardımcı derslerimde başarılı oluyorum oda çok çalışıp aynen bunun gibi cevaları defterime yazdığım için bu cevabı yazanlara çok teşekkür ederim

  7. 2013-03-09 #7
    saglıklı besinler tüketmeliyiz mesela meyvelerden portakal yiyerek 1-2 hafta tüketebiliriz

  8. 2013-03-17 #8
    çok tşk

  9. 2013-03-21 #9
    çok kısa yazdm ama yinede işime çk ama çk yaradı .
    teşekkürler
    =)

  10. 2013-03-25 #10
    :P eh iyiydi hatrına :D

  11. 2013-04-03 #11
    aynennnnnn

  12. 2015-03-04 #12
    sorduğum sorunun cevabını hala almiş degilim

  13. 2015-03-28 #13
    çok işime taradı teşekkürler

  14. 2015-04-06 #14
    Çok güzel ve açık bilgili.Çok beğendim

  Okunma: 9000 - Yorum: 13 - Amp
Kullanıcı Oylaması: /5 -