Börekler Tarifleri - Çiğ Börek

Malzemeler

  • 1,5 kg un
  • Su
  • Bir çorba kaşığı tuz
  • Yarım kilo kıyma
  • Normal büyüklükte üç soğan
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Yağ
Hazırlanışı

Kıyma, rendelenmiş soğan ve karabiber karıştırılıp yoğrulur. Un, su ve tuz karıştırılıp kulak memesi kıvamından daha katı hamur yapılır ve üzeri nemli bir bezle örtülerek 20 dakika kadar bekletilir. Dinlenen hamur cevizden biraz büyük bezelere ayrılır, 20 cm'lik daireler olacak şekilde oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında yufkalar açılır. Hazırlanan iç malzemesi yufkanın yarısına konup yarım ay şeklinde yayılır. Yufkanın diğer yarısı üstüne kapatılır ve kızdırılmış yağda kızartılır. Çiğböreğin içi sulu (sorpalı) kalmalı ve yağ içmemesi gerekir.

Ayran veya çay ile sunulur.
Geleneksel olarak, çiğbörek şöyün kazan denen yarımküre şeklindeki ince dökme kazanlarda kızartılır. Ancak, bu tip kazanları Türkiye'de bulmak zordur.