Teoman, (tam adı Fazlı Teoman Yakupoğlu, d. 20 Kasım 1967, İstanbul) Türk rock müzik bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu.

Biyografi

Kendisiyle aynı adı taşıyan ilk albümünün piyasaya çıkmasından itibaren sürekli olarak yükselen başarı grafiği çizdi. Sinemaya duyduğu ilgi ise onu yapımcılığa ve senaristliğe yöneltti.GİRESUNLUDUR..

1599 - Teomanın Hayatı - Teomanın Biyografisi

İstanbul'un Tünel semtimde doğmuş olan şarkıcının kardeşi yoktur. Avukat olan babası , sanatçı 2,5 yaşındaken öldü. Liseyi Kültür Kolejinde okuduktan sonra lisans öğrenimi için Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümüne kaydoldu ve bu bölümü bitirdi. Masterını ise İstanbul Üniversitesi'nde Kadın araştırmaları üzerine yapmak istedi ancak "Çizgi Romanda Kadının Rolü" konulu tezi beğenilmeyince yarım kaldı.

Sanatçı müzik kariyerine 1986 yılında kurduğu Mirage adlı grupta vokal yaparak başladı. Grubun dağılmasından sonra ise Mavi Sakal , Indians , Black Rose gibi gruplarda çalıştı ve sonra müzik kariyerine solo çalışmalarıyla devam etti. 1997 yılında Roxy Müzik Yarışmasında 'Ne Ekmek Ne De Su' şarkısı en iyi beste ödülünü alırken 'Yollar' şarkısıda en iyi söz ödülüne layık görüldü . Sanatçının ilk albümü de aynı yıl çıktı.

2000 yılında Altın Kelebek en iyi pop sanatçısı ödülünü aldı. Sanatçı şu anda Cihangir'de oturmaktadır ve şarkılarındaki ilham kaynağının Beyoğlu olduğunu belirtmektedir.

23 Aralık 2007 tarihinde tarihinde Söz - Müzik Teoman isimli yeni albümünü çıkartmıştır. Albümde çeşitli sanatçılar Teoman'a ait şarkıları seslendirmektedir.

Teoman 2008 yılının kış ayında Uzay Heparı isimli ünlü besteci anısına 2008 yılında çıkartılmış albümde Serserim Benim adlı şarkıyı seslendirmiştir.

Teoman Şubat 2009'da tamamen yepyeni şarkıların olacağı İnsanlık Halleri isimli albümünü piyasa sürecektir.

Teoman İnsanlık Halleri albümünden sonra veya önce Söz Müzik Teoman 2 adlı albümünü çıkaracaktır.

Ayrıca 13 Aralık 1980 tarihinde, 17 yaşındayken idam edilen Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi Erdal Eren'in akrabasıdır.

Diskografi

Stüdyo albümleri

  • Teoman (1996) 9 Ekim
  • O (1998) 17 Ağustos
  • Onyedi (2000) 6 Temmuz
  • Gönülçelen (2001) 8 Eylül
  • Teoman (2003) 12 Mart
  • En güzel Hikayem (2004) 19 Mayıs
  • Renkli Rüyalar Oteli (2005) 13 Aralık
  • İnsanlık Halleri (2009) 9 Nisan****

Derleme/ Seçki albümleri

  • Best Of Teoman (2004) 12 Kasım
  • Söz Müzik Teoman (2007) 23 Aralık
  • Uzay Heparı - Sonsuza (2008) 14 Aralık
  • Söz Müzik Teoman 2 (Henüz belli değildir.)

Remix ve single'lar [değiştir]

  • Remixler (2001) 15 Mart
  • İstanbul'da Sonbahar Remixler (2002) 5 Ekim

Film müziği albümleri [değiştir]

  • Balans ve Manevra (3 Aralık 2005)
  • Romantik (3 Eylül 2007)

Canlı performans / Konser albümleri

  • Teoman-Bülent Ortaçgil Konser (9 Nisan 2007)

Düetleri

  • "İki Yabancı" (2000) (Şebnem Ferah ile düet)
  • "En Güzel Hikayem" (2004) (Şebnem Ferah ile düet)
  • "Taş Bebek" (2007) (Göksel ile düet)
  • "Kal" (2009) (Atiye Deniz ile düet)
  • "Arsız" (2009) (Hande Yener ile düet)