Keten yağı (Oleum linii), ketenden yapılmış bir Bitkisel yağdır.

Bu bitki yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asiti, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinkovitaminler içerir. ve çeşitli

Bitki tohumlarından iki şekilde yağ elde edilir. Birinci yöntem ısı verilmek suretiyle yağ çıkartılmmasıdır.Diğer yöntem ise soğuk pres yöntemi ile yağ elde edilir. Bu yağ içinde % 90 doymamış asitler bulunur. Anadolu yağ ketenlerinin tohumlarında, yağ miktarı ortalama % 40,5'tir. Bu yağ, yanıklardan ileri gelen yaralarda ağrı dindirici olarak kullanılır. Bitki tohumları su veya süt ile kaynatılarak lapa yapılır ve haricen ilaç şeklinde kullanılır.

Isıl işleme maruz kalan yağların kimyasal yapısı degiştiği için soğuk pres yöntemi ile üretilen yağları tüketmek sağlık yönünden daha faydalıdır. ısıl işlem ile elde edilen yağlar genelde kozmetik ve boya sanayinde kullanılır. Kalp ve damar sağlığı için omega3 yağı tüketilmesi gerekmektedir. Omega3 yağ asitleri bitkilerde en fazla bu tohumunda bulunmaktadır. Bu yüzden bu ürünün yağı, balık yağının (en fazla omega3 yağ asiti soğuk deniz balıklarında bulunmaktadır) tek bitkisel muadili olarak gösterilebilir. Bu yağın Tespit edilen bazı fayda ve yararları:


  • Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Bahar aylarında görülen polen alerjisinin daha hafif atlatılmasına yardımcı olur
  • Menopoza bağlı şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olur.
  • Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa önler
  • Soğuk aldığınlığı ve öksürüğün daha hızlı geçmesine yardımcı olur.