Afrika fili (Loxodonta africana), hala yaşayan en büyük kara hayvanıdır.

Ortalama bir dişi omuz yüksekliği 3.5 metre, erkeğinki 4 metredir. Bir fil yürürken saatte 4 km, koşarken 40 km hıza ulaşır. Afrika filleri otçuldur. Ağaç dalları ve çalılardansu tüketmek zorundadır.

Filler sürü halinde yaşarlar. Bazı bilim adamları Afrika filini Savana fili (Loxodonta africana) ve orman fili (Loxodonta cyclotis) adlarıyla iki ayrı türe ayrılmıştır. Yakın akrabası Asya filinden sırtında 2 kambur oluşu, hortumunda 2 "parmak" oluşu ve kulaklarının da geniş oluşuyla hemen ayrılır. Hortumu ve fildişleri sayesinde kendini çok iyi korur. İşte bu sebeple Afrika fili Afrika'nın beş büyükleri listesinde 4. sıradadır.


402 - Afrika Fili Hakkında Bilgi